Bebeklerde Gerinme

  • 26 Aralık 2017
  • 12.105 kez görüntülendi.
Bebeklerde Gerinme

Bebeklerde gerinme genellikle ilk üç ay içinde meydana gelen, refleksler ile ilgili bir durumdur. Bebek anne tarafından gerçekleştirilen emzirme esnasında kollarını iki yana açarak vücudunu kasar ve kendini geriye doğru atar. Bunun haricinde bebek uyandıktan hemen sonra gerinme ile esneme hareketleri, bebeğin sağlıklı olup olmadığının anlaşılması bakımından son derece önemlidir.

Bebeklerdeki refleksleri gelişim dönemlerinde farklılıklar gösterebilir ve bu reflekslerin anne tarafından dikkatle takip edilmesi gerekir. Aksi halde bir rahatsızlık söz konusu olduğunda fark edilmesi zor olacaktır. Gerinme refleksi gibi ısırma, parmak tutma, çekme, hıçkırma gibi farklı refleksif durumlar da kesinlikle takip edilmelidir. Genel olarak birkaç ay içerisinde farklı refleksler ortaya çıkar ve bu bahsi geçen yenidoğan refleksleri azalır, daha sonra da ortadan kaybolur.

Refleks Kontrolü Nasıl Yapılır?

Çok temel bir şekilde, bebeğin refleks ve hareketleri anne tarafından takip edilmelidir. Özellikle ses karşısında gösterdiği tepkiler, kulak ve iç kulakta ortaya çıkabilecek sorunların kontrolünde son derece önemlidir. Bunun yanında bebeğin, ışık takibi sağlaması da gerekmektedir. Bebek gözleri ile ışığı takip etmiyorsa, görme ile ilgili bir sorun söz konusu olabilir.

Bunlar gibi esneme, gerinme, kendini germe durumları da dikkatlice takip edilmelidir. Bu hareketler konusunda rutin kontroller esnasında doktora bilgi verilmeli ve bu konuya özellikle dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Gerinme ve Diğer Refleksler

Anne karnında cenin pozisyonunda büyüyen bebeklerin, doğduktan sonra ilk birkaç aylık süreçte gerinmesi normaldir. Bu doğrultuda kemik gelişiminin ve düz yatış pozisyonunun da etkisi göz ardı edilemez. Gerinme hareketi olmadığında ya da aşırı seviyede gerçekleştiğinde anne, durumdan şüphelenmeli ve bebeği muayene ettirmelidir.

Bebekler, kendilerini sözle ifade edemedikleri için, çeşitli davranışlarla isteklerini ya da istemediği şeyleri belirtirler. Bu doğrultuda da refleks olarak tanımlanan davranışlar ortaya çıkar. Bunlar arasında özellikle sıçrama refleksi önemlidir. Bebeğin kendini germesi olarak da ifade edilen bu harekette, dört ayrı evre bulunmaktadır. Bu durum genel itibariyle bebeğin bir uyarıcı karşısında korkması ve sıçraması ile başlar, bebeğin ağlamaya başlaması ile sona erer. Bu gibi bir durum karşısında annen paniğe kapılmamalı ve yavaş hareketlerle bebeğin sırtını, karnını, bacaklarını ovalamalıdır.

Reflekslerin takibi kadar, ortadan kaybolma sürelerinin de takip edilip bu konuda doktora bilgi verilmesi bir hayli önemlidir. Çünkü olması gereken zamanda ortadan kaybolmayan aylık hareketler, bebeğin gelişiminde bir sorun olduğuna işaret ediyor olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ