Bebekte Uykuda İrkilme

  • 17 Ocak 2018
  • 5.253 kez görüntülendi.
Bebekte Uykuda İrkilme

Uyku esnasında ya da uykuya henüz dalma aşamasında ortaya çıkabilen irkilme durumu bebeğin uyku düzenini bozabilmektedir. Aynı zamanda bebeğin ebeveynlerinde endişe yaratabilmektedir. Bebeklerin genelinde görülen bu durum korkulacak bir şey değildir ancak yine de nedenleri irdelenmelidir.

Bebekler Neden İrkilir?

  • Anne sütünün çok fazla ve çok sık verilmesi, bebekte gaz birikimine yol açabilir. Bu nedenle de bebek, irkilme problemi yaşar. Bu nedenle ortaya çıkan irkilmenin önüne geçilebilmesi için gaz çıkarılmalı ve bebek rahatlatılmalıdır.
  • İlk doğdukları haftalarda çok fazla uykuya gereksinim duyan bebekler uykularında irkiliyorsa, bir uyku sorunu yaşıyor olabilir.
  • Bebek gün içinde ihtiyacını karşılayacak kadar beslenememiş ya da emmemiş ise uyku esnasında irkilerek uyanabilir ve meme isteyebilir. Bu durum normaldir ve endişelenmeye gerek yoktur.
  • Daha çok ilk 12 ay boyunca ortaya çıkan irkilme durumu, 12. aydan sonra ortadan kalkar. İrkilme, başlangıçta bölgesel olabilir; yani bebeğin yalnızca bacaklarında ya da yalnızca kollarında bir sıçrama söz konusu olabilmektedir. Bu refleks sonrasında bebeğin uyanarak ağlaması normaldir.
  • Uyku dışındaki zaman dilimlerinde de bebekte irkilme gözlemlenebilmektedir. Genellikle de ani bir tepki ya da bir uyarandan beklenmedik bir zamanda gelen yüksek ses bebeği korkutabilir ve bebek irkilebilir. Bunun dışında şaşkınlıkla, heyecanla ya da stres nedeniyle de bebeklerde irkilme ortaya çıkabilmektedir.

Bebekte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek uykusundan, irkilmenin yanı sıra korkarak ya da bağırarak uyanıyorsa, beyinsel bir sorun söz konusu olabilir. Anne, bu durumu gözlemlemeli ve doktora aktarmalıdır. Bebeğin bu gibi bir durumda nörolojik muayeneden geçmesi önerilmektedir. Bebeğin uykuda irkilmesinin yanı sıra inlemesi de takip edilmesi gereken bir durumdur.

Bebek 12 ayını doldurduğu halde halen uykusunda sıçrama ya da irkilme sorunu devam ediyorsa, infantil spazm rahatsızlığının görülmesi muhtemeldir. Bu hastalığın belirtileri oldukça hafiftir ve fark edilmeyebilir. Ancak süregelen bu durum beyinden kaynaklanan bir sorunun habercisi olabilir. Bebeğin nöroloji uzmanı tarafından muayene edilmesi hastalığın tanısı açısından son derece önemlidir.

Bunlar dışında, bebekte doğuştan gelen bir epilepsi rahatsızlığı da mevcut olabilir. Epileptik nöbetler çok sık olmamakla birlikte bebeğin uykusunda sıçraması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle irkilmeler takip edilmeli ve uzun müddet devam ediyorsa, mutlaka uzman görüşü alınmalıdır. Epilepsi nedeniyle irkilme çok nadiren ortaya çıkan bir durum olsa da ihmal edilmemelidir. Aksi halde bebekte kalıcı bir durum haline gelebilir ve hayatının tamamiyle etkileyebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ