Askerlik ve Kalp

  • 29 Ocak 2017
  • 7.961 kez görüntülendi.
Askerlik ve Kalp

Askerlik öncesinde asker adaylarına çeşitli sağlık muayeneleri yapılmaktadır. Kronik hastalığı olan ve askerlik yapmasına patolojik ya da fizyolojik engeli olan kişiler genellikle askerlikten muaf olmaktadır.

Yoğun efor sarfedilen egzersizlerin olduğu ve stresli bir çalışma ortamının bulunduğu askerliğe genellikle kalp hastası olan kişiler alınmamaktadır. Kalpta bulunan rahatsızlığın şiddeti ve var olan hasarın yüzdesi askerliğe alınma şartlarını etkilemektedir.

Askerlik bir vatan borcudur. Ancak kişinin kendi sağlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Ölümcül risk taşıyan durumlarda kişiler genellikle askerlik görevinden muaf edilmektedir.

Askerlikten Muaf Olunan Kalp Rahatsızlıkları Nelerdir?

1-)Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği kalbin çeşitli patolojik ve fizyolojik sorunlar sonucunda vücut için gerekli olan kanı yeterince pompalayamamasına bağlı olarak gelişir. Kalpta morfolojik olarak büyüme meydana gelir. Yeterli kan pompalanmamasına bağlı olarak dokulara yeterli kan ulaşamaz ve buna bağlı olarak çeşitli uzuvlarda hasarlar meydana gelebilir. Oluşan hasarlar kalıcı ve şiddetli hasarlar olabilmektedir.

Kalp yetmezliği problemi olan kişiler kesinlikle askerliğe alınmamalıdır. Bu tarz kişilerin orta şiddetli efora dahi maruz kalması hayatı tehlike oluşturabilmektedir. Bu tarz kişilere yapılacak efor testleri ve ultrason incelenmeleri ile kolaylıkla kalp yetmezliği saptanabilir.

2-)Kalp Nakli Olan Kişiler

Kalp nakli başta olmak üzere çeşitli organ nakilleri olan kişiler askerlikten muaf tutulmaktadır. Kalp nakli olan kişilerde doku uyumsuzluğu olabileceği için çok dikkatli olunması gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin uzun vadeli olarak ilaç kullanması gerekli olduğu, enfeksiyondan uzak durması gerekli olduğu için askerlik görevini tam anlamıyla yerine getiremez.

Kalp nakli olan kişilerde ağır aktivite durumunda çeşitli semptomlar gelişebilir, özellikle ameliyattan kısa bir süre sonra ani hareketler pıhtı atmasına neden olabilir. Bu yüzden çok dikkatli olunması gerekmektedir.

3-)Kronik Kalp Hastaları

Kalp hastalığı yaşa bağlı olarak çevresel etmenlerden dolayı oluşabileceği gibi kalıtsal olarak ırsi bir şekilde de seyredebilir. Kalıtsal meydana gelen çeşidin de daha genç yaşta hastalık gözlenmektedir ve genellikle agresif seyretmektedir.

Böyle kalıtsal kronik kalp hastalarında hastalığın şiddetine bağlı olarak sağlık muayenelerinde kişinin özellikleri değerlendirilmeli, askerlik yapıp yapamayacağına karar verilmelidir.

NOT: Kalp hastalığı dört farklı şiddette seyredebilir. İlk ve en hafif olan durumda kişi şiddetli hareketlerden sonra ağrı hissetmektedir. Yapılan tetkiklerin değerlendirilmesi ile ilk ve ikinci sınıfta bulunan kalp hastaları doktorun kontrolünden sonra askerlik yapabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ