Yanak Ağrısı

  • 31 Mart 2017
  • 5.124 kez görüntülendi.
Yanak Ağrısı

Yüzün etli bölgesi olarak bilinen yanakta çeşitli sebeplerden ağrı oluşumu meydana gelebilmektedir. Hissedilen ağrı doğrudan yanak bölgesiyle ilgili olabileceği gibi ağız içi/diş rahatsızlığının akabinde de gözlenebilmektedir. Ağrının tam olarak neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi ve nedene yönelik tedavisi için uzman hekime danışılmasında yarar vardır.

Yanak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

Yalnızca yanak ağrısının değil, vücudun herhangi bir bölümünde oluşan ağrının en bilindik sebebi travma etkenleridir. Yanağa direkt olarak hasar veya darbe alınması neticesinde bu bölgede ağrı oluşumu baş gösterebilir. Yanlışlıkla sert bir zemine(duvar vs.) çarpmak veya direkt olarak yanağa doğru darbe alınması halinde alınan hasara bağlı olarak ağrı gözlenebilir. Ağrının şiddeti fiziksel temasın şiddetiyle doğru orantılıdır. Çok şiddetli bir hasar söz konusuysa, ciddi problemlere zemin hazırlayabileceğinden uzman doktora gidilmesi önerilir.

Diş Apsesi

Kötü kokulu sıvı olarak bilinen iltihabın birikmesi neticesinde apse baş gösterir. Apsenin altında yatan esas neden bakterilerden kaynaklı enfeksiyon oluşumudur. Apse iki farklı şekilde görülebilmektedir. Oluşum diş ile diş eti arasında meydana gelebileceği gibi diş kökünde de oluşabilmektedir.

Diş apsesinin yani bu bölgede iltihap birikmesinin en bariz bulgusu; şiddetli ağrılardır. Oluşan ağrının şiddetli olması, şikayetin çene ve yanak bölgesinde de hissedilmesine yol açar. Yanak ağrısı olarak tarif edilen ağrı, diş apsesiyle ilintili olabilir.

Genellikle tedavisi ihmal edilmiş diş çürükleri akabinde gözlenir. Fakat hissedilen ağrı tek başına direkt olarak diş apsesi olduğu anlamına gelmez. Aşağıdaki bulgulardan bir veya birkaçı söz konusuysa, apse oluşumu olabileceğinden diş hekimine başvurulması önerilir.

  • Sıcak ve soğuk içecek/yiyeceklere karşı hassasiyet,
  • Halsizlik,
  • Ağızda kötü koku ve tat hissi,
  • Yutkunurken zorlanma,
  • Şiddetli ağrı

Sinirlerin Hasar Görmesi

Dış ortamdan gelen etkilere bağlı duyuların anlaşılması ve iletilmesinde görevli olan sinirlere vücudun pek çok bölgesinde rastlanır. Yüzde de bulunan sinirlere, alınabilecek hasarlar yanak ağrısını tetikleyici neden olabilmektedir. Sinirlerin zarar görmesi yalnızca fiziksel temas/travma etkeni akabinde görülmez. Çeşitli iltihabi rahatsızlıkların sonucunda da gözlenebilmektedir.

Yüz Felci

Pek çok mimiğin uygulanmasında etkili olan yüzdeki kasların işlev kaybını takiben yüz felci baş gösterebilir. Her yaştan kimsede rastlanabilen yüz felcinin en bariz nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyon oluşumunun artmasına bağlı olarak sinirlerde ciddi hasarlar oluşur. Bu hasarlar ise mimik kaslarının eski işlevselliğini kaybetmesine yol açabilir.

Yüzde hissedilen ağrı, rahatsızlığın en bilindik belirtilerinden biridir. Bunun dışında;

  • Konuşurken zorlanma,
  • Yemek yeme veya bir şeyler içme esnasında zorluk çekme,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Duygu durumunu ifade ederken zorluk yaşanması(gülme, ağlama vs.)

gibi etkenler de yüz felcinin bulguları arasındadır.

Şayet daha önce yüz bölgesinde geçirilmiş cerrahi operasyon varsa, herhangi bir enfeksiyon, travma etkeni söz konusuysa olası rahatsızlığın önüne geçmek adına uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ