Çene Altında Şişlik Neden Olur?

  • 27 Kasım 2017
  • 4.863 kez görüntülendi.
Çene Altında Şişlik Neden Olur?

Çene altında şişlik yani beze, çoğunlukla lenf bezlerinin büyümesi sonucu olabileceği gibi kist oluşumu ile de ortaya çıkabilir. Bağışıklığın güçlendirilmesi ile tedavi edilebilen bezeler genellikle cerrahi müdahale gerektirmeyen vakalardır.

Çene Altında Şişlik Neden Olur?

1-)Lenf Bezi İltihabı

Çene altında bulunan iki adet büyük lenf bezleri, zararlı etkenlerle karşılaştığında daha fazla çalışan bağışıklık sistemi üyeleridir. Yüz, ağız veya vücutta ortaya çıkan herhangi bir iltihap, bu lenf bezlerinin daha fazla büyümesine sebep olur ve çene altında şişlik görülür. Bu süreç hassas ve ağrılı geçebilir. Sinüzit, grip, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi rahatsızlıklar da çene altındaki lenf bezlerinin büyümesinde rol oynar.

2-)Tükürük Bezlerinde İltihaplanma

Ağız çevresinde bulunan tükürük bezlerinin iltihap kapması çene altında şişliğe sebep olabilir. Bireyde aşırı su kaybı görülmesi, stafilokok bakterilerin bulunması veya hücrelerinde kalsiyum ve fosfor birikmesi ile ortaya çıkan tükürük bezi taşı, tükürük bezlerinin iltihap kapmasına neden olabilir.

3-)Diş Apsesi

Ağızdaki bakterilerin diş köküne erişmesi sonucu vücut, savunma güdüsü ile apse üretir ve bu bakterilerin vücuda yayılmasını önler. Alt dişlerde oluşan diş apseleri çene altında şişlik oluşmasına neden olabilir. Çürük ve kırık dişlerin tedavi görmemesi halinde diş eti hastalıkları, diş apsesine yol açar.

4-)Travma Etkenleri

Vücuda alınan darbeler de çene altında şişlik yaratabilir. Örneğin, yüz kemiklerinde kırıklar, çene kırığı, baş yaralanmaları, hematom yani kan toplaması, böcek sokmaları veya ısırmaları travmatik etken yaratarak çene altında şişlik oluşturabilir.

Fibrom, Lipom gibi bazı kist türleri çene altında şişliğe sebep olabilir. Bunun yanında, kistik akne, sarkom (yumuşak doku tümörü) ve diğer çene altı tümörlerinde çene altında şişlik görülebilir.

Çene Altında Oluşan Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?

Şiş bölgeye sıcak uygulanması kan dolaşımını hızlandıracağı gibi doku yenilenmesini de aktifleştirir. Bu tedavi yöntemi, şişlik ve ağrının azalmasına katkı sağlayacaktır. Bölgeye yapılan masaj, lenf bezlerinin uyarılmasını ve rutin işleyişine dönmesini sağlar. Bu sayede biriken kan ve kirlilik zamanla dağılır. Önerilen masaj şekli günde iki ila üç kez, beş dakika boyunca parmak uçları ile çene altına hafifçe masaj yapmaktır.

Lenf düğümlerinin büyümesi tuzlu su ile gargara yaparak azaltılabilir. Tuzlu suyun yutulmaması önerilmektedir.

Birçok hastalığa iyi gelen sarımsağın antibiyotik ve iltihap giderici özelliği semptomların yatışmasını sağlar. Elma sirkesi, hint yağı, bal, zerdeçal, ananas ve bromelain içeren gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirir ve lenf bezlerinin inmesini sağlar.

Bakteri kaynaklı iltihaplardan dolayı çene altında şişlik oluşmuşsa, uzman bir doktora görünme ve antibiyotik tedavisi önerilir. Bazı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ