Tırnak Çıkması

  • 29 Kasım 2017
  • 5.191 kez görüntülendi.
Tırnak Çıkması

Tırnak düşmesi olarak da tanımlanan tırnak çıkması, belirli sebeplerden dolayı tırnakta oluşan zedelenme veya enfeksiyondan kaynaklanır. Mor renkten kararmaya doğru giden tırnak, kendi düşebileceği gibi cerrahi bir müdahale ile de alınması gerekebilir. Elde meydana gelen tırnak düşmesi ya da çıkmasında hızlı bir iyileşme süreci görülürken, ayakta iyileşme süreci daha uzundur. Düşen tırnak sonrası oluşan yeni tırnak yaklaşık altı ay gibi bir sürede yenilenir.

Tırnak Çıkması Neden Olur?

Ayakta sıklıkla görülen mantar enfeksiyonu ileri vakalarda ayak tırnağı düşmesi ile sonuçlanabilir. Bulaşıcı olan bu enfeksiyon türü bir ayak tırnağından başlayarak diğer parmaklara da yayılabilir. Tırnak uçlarında başlayan enfeksiyon tırnak diplerine ve son olarak tırnak altlarına yayılır. Acı hissi ve şişme ile tepki gösteren tırnaklar zamanla renk değişimine uğrar. Yavaşlıkla kalınlaşan tırnak kötü kokuya sebep olur. Enfeksiyonun şiddetlenmesi halinde tırnakta düşme meydana gelir.

Tercih edilen yanlış ayakkabı, mesleki kaza olarak çekiçle parmağa zarar verme ve düşme gibi nedenlerden oluşan zedelenmeler, tırnağın düşmesini tetikler.

Tırnak Çıkması Nasıl Anlaşılır?

Enfeksiyon sonucu tırnak çıkması, tırnakta kalınlaşma, şişme, dokuda kızarıklık, kötü koku ve tırnaktan gelen kahverengi, yeşil veya sarı renk akıntı ile fark edilebilir.

Yaralanmadan dolayı ortaya çıkan tırnak çıkması ise tırnakta ağrı hissedilmesi, kan toplanması, renk değişikliği, kanama ve tırnak yuvasının gevşemesi gibi belirtilerle anlaşılabilir.

Tırnak Çıkması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnağın bir kısmı düşmüş ve başka renge dönüşmüş ise uzman hekim tarafından çekilmesi önerilir. Aksi halde hastalıklı bölgede bir daha tırnak çıkmayabilir. Tedavi edilen tırnağa oksijen uygulanabilir. Uzman doktorlar tarafından reçete edilmiş ilaç veya kremler kullanılabilir.

Tedavi süreci de dikkat edilmesi gereken bir zaman dilimidir. Tedavi boyunca dar ayakkabı ve çorap giyilmemesi gerekir. Tırnakların hava almaması süreci uzatabildiği gibi etkisiz kılabilir. Futbol ve benzeri ayak kullanımının ağırlıkta olduğu oyunlar oynamak sakıncalıdır. Kadınlar için bu süreçte topuklu ayakkabı giyilmesi önerilmez. Parmakların baskı altına girerek sıkışması tırnakların daha fazla zarar görmesine sebep olabilir.

Tırnak Çıkmasından Korunmanın Yolları

  • Ayak bakımının düzenli olarak sağlanması ve yıkama sonrası kurulamada ıslak bölge kalmaması rahatsızlıkları ortadan kaldırabilir. Ardından temizlenmiş olan ayak losyon yardımıyla yumuşatılmalıdır.
  • Tırnak kesimi çok önemli olup küt bir şekilde kesilmemesi halinde batıklar ortaya çıkabilir.
  • Aşırı soğuk veya aşırı sıcak ortamlardan kaçınılmalıdır.
  • Ayakkabıların sulu bir ortamda iken içinin ıslanmamasına dikkat edilmelidir.
  • Uyku zamanı çorapla yatmak tırnak çıkmasına sebebiyet verebilir. Giyilmesi gerekiyorsa geniş çoraplar tercih edilmelidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ