Siğil Lekesi
Siğil, “Human papilloma” virüsü yani HPV’nin sebep olduğu anormal cilt oluşumudur. Deri
hastalıklarının bir türü olan siğil, enfeksiyon içerir. Günlük hayatta birçok kişinin karşılaştığı siğil sorunu, verruka olarak da adlandırılır ve çoğunlukla sırt, kol ve bacak bölgelerinde görülür. Fakat vücudun her yerinde baş gösterebilir. Özellikle ipliksi siğiller ve düz siğiller yüz bölgesinde en çok karşılaşılan türlerdir. Siğiller, nasır görünümünde viral enfeksiyonlardır.
Çıktığı bölgenin şeklini alır ve bulaşıcıdır. Tedavi aşaması kolay olsa da bazı durumlarda tedavi sonrasında cilt üzerinde leke bırakabilir. Genellikle bu leke şiş ve kahverengi şeklindedir.
Siğil Lekesi Neden Olur?
Vücutta siğil oluşmasının temel nedeni HPV virüsüdür. Daha çok bağışıklık sistemiyle alakalı olarak ortaya çıkmakla beraber yetersiz beslenme, sağlıksız gıda tüketimi sonucunda bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut mikrop ve kimyasala karşı daha açık olur. Bu yüzden herhangi bir eşyaya temas, cinsel birliktelik veya günlük hayatta kullandığımız terlik, havlu gibi eşyalardan kaynaklı olarak enfeksiyon kapılabilir. Ve bu da siğil oluşumunu tetikler.
Siğil lekesi ise siğil oluştuktan sonra bölge ile oynanması, kanatılması veya yakma nedenlerine bağlı olarak baş gösterir. Viral enfeksiyon olması sebebiyle, elle oynandığı takdirde siğil iyileşmekten çok daha kötü bir duruma geçebilir.
Siğil Lekesinden Nasıl Korunulur?
- Siğillerden kaçınmak için yapılması gereken en önemli adım günlük yaşama da olumlu katkısı
bulunan sağlıklı beslenme alışkanlığıdır. Aşırı yağlı ve sağlıksız besinler tüketilmemelidir. - Hijyen açısından dikkatli olmak bir diğer önemli adımdır. Özellikle bulunan ortam içerisindeki hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekir.
- Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması siğili engelleyebilir. Bol bol meyve ve sebze gibi ürünleri tüketmek ve vitamin hapları ile takviye almak gerekir.
- Tedavi süresince ev veya dışarısı fark etmeden ortak havlu ve giysi kullanımından kaçınılmalıdır.
Siğil Lekesi Nasıl Geçer?
Yüzde çıkan siğiller bireyi en çok rahatsız eden siğillerdir. Görünümü saklanamayacağı için birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Gizlemek için kozmetik ürünler kullanılması halinde daha fazla yayılmasına sebep olur. Bu yüzden yüzdeki siğilleri tedavi etmek için bitkisel tedaviler uygundur.
Ayakta çıkan siğiller bitkisel karışımlar yada yağlarla da çözülebileceği gibi yakma ve soğutma yöntemi de kullanılabilir.
- Virüs enfeksiyonu olmasından kaynaklı olarak antibiyotikli merhemler tedavide etkili olmamaktadır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekeceği gibi siğilin etkisini azaltıcı krem
veya merhemler kullanılabilir. - Uzman bir doktorun gerekli muayeneyi gerçekleştirmesinin ardından genellikle bölge üzerine dondurma, lazer ve cerrahi işlemli müdahale ile ağrısız ve lekesiz bir siğil tedavisi yapılabilir.
- Aloe vera gibi bitkisel maddeler ile de tedavi mümkündür.
- Siğil bandı, elma sirkesi, ezilmiş sarımsak ve limon suyu da evde hazırlanması kolay olduğu için günlük olarak düzenli kullanılabilir.