Rahim Küçüklüğü

  • 04 Aralık 2017
  • 8.687 kez görüntülendi.
Rahim Küçüklüğü

Anne olmak şüphesiz en değerli duygular arasında. Birçok kadının hayali çocuk sahibi olmak. Hamilelik sırasında ve sonrasında birçok dert ve sıkıntıyı beraberinde getirse de vazgeçilmez bir durum. Buna rağmen birçok kadın anne olmak isteyip olamıyor. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Bir çoğu tedavi edilebilir olan bu problemlerden birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuza başvurarak gerekli tedavilerden sonra anne olabilirsiniz.

Hamileliğe engel birçok sebebin arasında doğumsal (konjenital) rahim küçüklüğü bulunuyor. Genellikle hafif seyreder ve hamileliği pek etkilemez. Varlığının anlaşılmadığı bile olur fakat bazı durumlarda anne rahminin fetus için gerekenden daha küçük olması bebeğin gelişimi devem ederken sıkışmalara, buna bağlı erken doğum ve düşüklere neden olabiliyor.

Rahim Küçüklüğü Nelere Yol Açabilir ve Nasıl Fark Edilir?

Rahim küçüklüğü gebe kalmaya engel olabileceği gibi daha hafif anomalilerde erken doğum veya düşükler görülebilir. Rahim olması gerekenden dar olduğu için rahim içinde sıkışma olacak ve bu durum bebeği tehlikeye atacaktır. Sıkışma sonucu amniyon sıvısı erken gelebilir veya bebek yan doğabilir.

Rahim küçüklüğünün tespiti için HSG çekilmesi gerekir. Eğer daha önce düşük yaşamışsanız veya yukarıdaki gibi problemler tekrar ediyorsa, rahim küçüklüğü olabilir. Ancak tanı konması için kesinlikle uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Rahim küçüklüğü gelişimsel bir bozukluk olduğundan rahimle birlikte gelişen yapılarda da hasar olabilir. Anne karnında rahimle birlikte böbrek idrar yolları gelişir. Buralarda rastlanan konjenital bozukluklar rahimde de bir bozukluk olabileceğine işaret olabilir.

Rahim küçüklüğü normalde adet görmeye engel değildir. Çünkü gonadlarda bir problem olmadığından yumurtlama ve yumurtanın dışarı atılmasında bir problem olmayacaktır.

Rahim Küçüklüğü Tedavisi Nasıldır?

Rahim fazla küçük ve gebelik için sorun oluşturuyorsa, metroplasti operasyonları ile rahim yeniden şekillendirilebilir. Rahim küçüklüğü problemlerinde rahim ameliyatla büyültülüp ve bebeğin gelişimi için uygun ortamı oluşturulur.

Küçük Rahimle Hamile Kaldım Ne Yapmalıyım?

Normalden küçük rahmi olan kadınlar doğal yollarla veya tedaviyle hamile kalabilir. Bu durumda en korkulan durum rahim dar olduğundan erken doğumdur. Bu yüzden anne adayı son derece dikkatli olmalıdır. Bunu önlemek için gebe hamilelik döneminde istirahat etmesi önerilir. Kendini yoracak aktivitelerden uzak durması gereklidir.

Bunlarla beraber karnına bası oluşturacak durumlardan kaçınmalıdır. Hamilelik sürecinde hormonal olarak gebeliği destekleyen ve rahimin kasılmasını önleyen ilaçlar kullanılır. Doğum mümkün olduğunca ileri haftalara atılmaya çalışılır. Dar olan rahimde basınçtan dolayı hasarlar oluşursa genellikle dikiş atılarak düzeltilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ