Dizde Ödem ve Menisküs Yırtığı

  • 05 Aralık 2017
  • 3.530 kez görüntülendi.
Dizde Ödem ve Menisküs Yırtığı

Dizde ödem ve menisküs yırtığı farklı nedenlerden kaynaklanabileceği gibi aynı etkilerin sonucu olarak da gözlenebilir. İçeriğin devamında bu iki şikayet ayrı ayrı ele alınmaktadır.

Menisküs Yırtığı

Bilinenin aksine diz için çok önemli işlevi olan menisküsler, eklem kıkırdağını aşırı yüklenme sonucu oluşabilecek hasarlardan korumaktadır. Eklem yüzlerinin uyumluluğunu artırarak, eklem sıvısının, eklem içindeki dolaşımına fayda sağlar. Uzun bir süre tıbbi tedavilerde yırtılma sonucunda alınan menisküsler aslında eklem kıkırdağının aşınmasını önler. Bu yüzden günümüzde artık menisküs alınmamakta ve tedavi edilmeye çabalanmaktadır.

Menisküs yırtığının süreci yaşa göre değişmektedir. Gençlerde özellikle spor aktivitelerine veya darbe alımına bağlı olarak menisküs yırtılması gerçekleşir. Sabit duran ayağın dönmesi sonucu oluşur. Ancak yaşça ileri insanlarda bu durum, küçük bir travma sonucu dahi oluşabilir. Vücudun uzun süre aktif kullanılmasına ve yıpranmasına dayalı olarak çömelme veya takılma hareketiyle dahi gerçekleşebilir. Kilo boy oranında eşitsizlik olan bireylerde de menisküs yırtılması görülebilir. Harekette kısıtlanmaya yol açan yırtılma, bölgede ağrı ve şişliğe sebep olabilir. Gençlerde çözüm ameliyatla gerçekleşebilirken yaşlı bireylerde düzenli egzersizle tedavi olunabiliyor.

Dizde istemsizce kayma ve boşalma hissedilmesi halinde çapraz bağ yırtılması düşünülebilirken, belirli belirtilerin birçok hastalığa sebep olabilmesi nedeniyle uzman bir doktora başvurup gerekli müdahalenin konulan teşhis sonrası yapılması gerekir.

Uzman bir doktora başvurulmasının ardından, muayene öncesi doktor hastalığın nasıl meydana geldiğini soracaktır. Bu yüzden doktor kontrolü öncesinde sürecin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir. Doktora aktarım sırasında herhangi bir eksik aşaması olması halinde tedavi eksik ya da fazla olabilir. Bu da hastanın iyileşmesinden çok başka durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Dizde Ödem

Vücudun herhangi bir noktasında sıvı birikimi sonucu oluşabilen ödemler, bölgede şişlik veya genel olarak kişinin kilolu görünmesine sebep olabilmektedir. Özellikle takılarda ve ayakkabıların kullanımda sıkıntıya yol açan ödem, öncelikli olarak göz kapakları, eller ve ayaklarda şişme yaratır. Tedavi aşamasında öncelikle doğru tanı konusunda uzman bir doktor tarafından konulmalı ve ardından süreç başlatılmalıdır. Ödem tek başına bir hastalık olmamakla beraber başka bir hastalıktan oluşan semptomdur. Tedavi sırasında genellikle ödem söktürücü ilaçlar önerilir. Bunlar da idrar söktürücüler olur.

İnsan vücudunun mekanizması çok akıllı bir işleyişe sahiptir. Tamamen kendini korumaya odaklanmış vücut dışardan görülen semptomlarla belirti gösterir. Örneğin gün içerisinde su tüketiminin az olması halinde vücut içerideki suyu tutmaya başlar ve bu sayede ödem oluşur.

Dizde ödem böbrek, karaciğer, kalp, hormonal hastalıklardan oluşabilir. Bunun yanında damar tıkanmaları da sebep olabileceği gibi henüz isimlendirilmemiş birçok hastalık sebep olabilir.

Tedavi aşaması bir doktor kontrolünde ilerlemelidir. Fakat bunun yanında hasta, tuz, alkol, kahve tüketimini azaltmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ