Her Gebelikte Belirtiler Aynı mıdır?
Her kadının hormonları farklı şekilde çalışır. Genetik ve dışsal etmenlerden kaynaklanan bu değişiklikler, adet ve gebelik gibi dönemlerde farklı şikayetlere sebep olur. Hamilelik sürecinin başlamasıyla da anne adayında fizyolojik ve psikolojik değişimler gözlemlenir.
Bazı anne adaylarının hamileliğini fark etmesi mide bulantıları ve baş dönmesinin sık olmasıyla gözlemlenirken bazısında bu belirtiler görülmez. Fakat genel olarak anne adaylarının vücudunda hem ödem birikmesi hem de beslenmeye dayalı kilo artışı olur. Bunun yanında bulantı, istifra, kramp, uyuşma gibi problemler görülebilir.
Gebelikte Karşılaşılan Problemler
- Kusma,
- Bulantı,
- Halsizlik,
- Uyku hali,
- Akıntı,
- Sivilce,
- Reflü,
- Bel ağrısı,
- Kasık ağrısı
Bunun dışında bulgularda görülebilir. Fakat gebelik süreci hem anne hem bebeğin sağlığı açısından çok dikkat edilmesi ve kontrolle gözlemlenmesi gereken bir dönemdir. Anneye anormal gelen her durumda doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Gözden kaçırılan herhangi bir nokta hem anne hem bebeğin sağlığını tehlikeye düşürebilir.
Gebelikte Nadir Görülen Problemler
- Kanama,
- Bayılma,
- Baş ağrısı,
- Nöbet,
- Erken doğum,
- Ateş,
- Hareketsiz bebek
Bunun yanı sıra gebelikte karşılaşılan problemlerin bazıları gebelikle ilgili olmayan anne adayıyla ilgili sağlık problemleri gebeliğe yansıyabilir. Bazı kalıtsal ve doğuştan hastalıklar gebelik sürecini zora sokabilir.
Her gebelikte görülen belirtiler aynı olmadığı için hamile kadınların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
1-)Bayılma
Gebelikte rahmin hızla büyümesi ile anne adayının vücut organizması içerisindeki kan pompalama ritüeli bozulabilir. Buna bağlı olarak bayılma gözlemlenir. Hamile bir kadının bayılması anne adayı ve bebek için tehlikelidir. Bu yüzden anne adayları merdiven inip çıkarken veya herhangi tehlikeli bir durumda dikkatli olmalıdır.
2-)Kanama
Hamileliğin her sürecinde kanama tehlikelidir. Hamileliğin başlarında kanama, düşük riskisine işaret edebilir. Hamileliğin ortasında ve sonunda görülen kanamalar, anne adayı ve bebeğin sağlığının tehlikede olduğunu gösterebilir. Bu yüzden kanama görülmesi halinde hızlı bir şekilde doktora başvurulmalıdır.
3-)Darbe
Hamile kadının karnına veya vücudunun herhangi bir bölgesine darbe alması durumunda çok fazla hareket ettirmeden sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Yapılacak herhangi bir bilinçsiz müdahale hem anne hem bebeğin hayatını riske edebilir.
4-)Hamilelik Şekeri
Gebe kalmadan önce şeker hastalığı olmayan kadınlarda hamilelik döneminde şeker görülebilir. Bu hormonların değişmesine bağlı olarak çıkan bir durumdur ve anne adayının yediklerine ve kilosuna dikkat etmesi gereken bir dönem haline gelir.