Dışkı Rengi ve Kusma
Dışkı vücudun atığı olduğu için aslında dışkının rengi vücutta yaşanan bir problemin habercisi olabilir. Vücudumuz çeşitli problemlerle karşılaştığında bize sinyaller yollar. Bu sinyalleri fark eder ve dikkate alırsak birçok problemi erken teşhis etmiş oluruz. Erken teşhis hastalıklardan asgari hasarla kurtulmamızı sağlar. Bu yüzden tuvaletten sonra dışkı rengine ve şekline dikkat edilmelidir. Eğer tekrar eden bir anormallik varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
İdeal Dışkı ve Dışkılama Nasıldır?
İdeal dışkı kahverengi, pürüzsüz ve yumuşaktır. Vücuttan zorlanmadan atılır. Bunun dışında farklı renkte ve nitelikte dışkılar bir problemin habercisi olabilir. Tuvalete gitme ve dışkılama rutini tamamen kişiye özeldir. Bazı insanlar günde 3 kere dışkılama yaparken bazıları haftada üç kere yapabilir. Bu durum çok önemli değildir. Burada önemli olan kişinin kendi dışkılama rutinindeki bozukluklarıdır.
Eğer normalde günde 1 kere tuvalete giden bir insansanız ve 3 kere gitmeye başlamışsanız, bu bir problem olabilir. Dışkılamayı bazı faktörler etkiler. Kullanılan ilaçlar, hormonal bozukluklar, stres, uyku ve egzersizler dışkılama düzenini etkiler. Eğer dışkı rengi, şekli gibi durumlarda veya dışkılama rutiniyle ilgili problemler yaşıyorsanız, bu durumun geçici mi yoksa uzun süreli mi olduğunu takip etmelisiniz. Eğer bu sıkıntılar 7 günü aşmışsa doktora başvurulmalıdır.
Dışkının Rengi Hangi Problemlere İşaret Ediyor Olabilir?
Dışkının normal rengi kahverengidir. Eğer dışkı farklı renklerde ise altında yatan bir problem olabilir. Eğer dışkı siyah-kırmızı renkte ise bu durum dışkıya sindirim kanalında karışmış olan kandan kaynaklanıyor olabilir. Ülser ve kolon kanserine bağlı iç kanamalar dışkıya koyu kırmızı veya siyah renk verir.
Eğer riskiniz yeşil renkte ise bu bağırsaktaki bakterilerden kaynaklanıyor olabilir. Clostridium difficile denilen bakteri bağırsakta çoğaldığında dışkı yeşil renkte görülür. Kullanılan antibiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilere zarar verir. Bu durumda zararlı bakteriler çoğalan olur. Genellikle ishalle kendini belli eden bakteri enfeksiyonlarında doktora başvurulmalıdır.
Eğer dışkı sarı renkte ve yağlı bir yapıda ise çölyak hastalığının habercisi olabilir. Çölyak hastalığı bağırsaklardaki emilimi bozar. Bunun sonucunda emilemeyen yağlar dışkıda fazla miktarda bulunur.
Eğer dışkıda kan varsa bu durum hemoroid hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Makatta bulunan hemoroidal damarlar çeşitli sebeplerden dolayı hasar görür ve kanamaya neden olur.
Eğer dışkı açık renkli ise hepatit A hastalığının habercisi olabilir. Hepatit A hastalığı Hepatit A virüsünden kaynaklanan ve karaciğeri etkileyen bir hastalıktır. Kil renginde dışkı oluşur. Bulantı, kusma, halsizlik, ateş, iştahsızlık gibi şikayetlerle birlikte seyreder. Karaciğer sindirim ile alakalı bir organ olduğundan karaciğer rahatsızlıklarında mide etkilenebilir ve bu durumda bulantı, kusma gibi şikayetler görülür. Hepatit A hastalığının tanısının konması için kan tahlili yapılır. Genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Tüketilen besinlerin ve suyun temiz olmasına dikkat etmek gerekir.