Adet Bittikten 4 Gün Sonra Yumurtlama
Adet kadınlarda görülen aylık yumurta atılımıdır. Bunun her ay tekrar etmesine adet döngüsü denir. Adet döngüsü normalde 28 gündür. Fakat bu süre değişkendir. Kişiden kişiye farklılık gösterirken aynı kişide bile dönem dönem farklılık gösterebilir. Kişinin kendi adet döngüsü bir süre sonra daha da belirginleşir ve bir döngü ortaya çıkar. Bu döngü kendi içinde birkaç gün değişiklik gösterebilir. Bu durum normaldir. Döngüdeki büyük sapmalarda bir doktora başvurmak gerekir.
Normal Adet Döngüsü Nasıldır?
Adet döngüsü bir kanamadan diğer kanamaya olarak hesaplanır. Normalde 28 gün olan bu süre kısalıp uzayabilir. Kendi adet döneminizin kaç gün sürdüğünü ve tarihlerini bilmeniz hamileliğin kontrolü açısından önemlidir. Ve yumurtanın atılma tarihini bilirseniz hamile kalmak istediğinizde veya hamile kalmak istemediğinizde cinsel hayatınızı ona göre şekillendirebilirsiniz.
Adet döngüsü adet kanamasıyla başlayıp bir sonraki adet kanamasına kadar yumurtlama, rahimde meydana gelen değişiklikler ve hormonal değişikliklerin kapsar. Normal adet sürecinde kanamanın olduğu günü ilk gün sayarsak 13-15. günlere kadar hormon seviyelerinde bir yükselme olur. Ortalama 14 günlük bu süreçte yumurtalıklar gelişir, rahim duvarı kalınlaşır, salgılar artar ve hamilelik için uygun bir hal alır. 13-15. günlerde yumurta serbest kalır ve yumurtalıklardan rahime doğru ilerler.
Eğer bu sırada yumurta spermle karşılaşırsa hamilelik gerçekleşir. Eğer spermle karşılaşmazsa yumurta vücuttan dışarı atılır. Artık bu ay hamile kalma ihtimali kalmadığı için vücutta olası bir hamilelik için yapılan hazırlıklar bitirilir. Rahimde meydana gelen değişiklikler eski haline döner. Tekrar kanama oluşur ve döngü başa döner. Hormon seviyesinde artışın olduğu dönemde duygusallık da ön plandadır. Bu döneme PMS dönemi de denir. Bu dönemde kadınlar hormonal değişikliklerden dolayı daha duygusal, daha kırılgan, daha sınırlı olabilirler. Duyguları daha üst seviyelerde yaşarlar.
Adet Bittikten 4 Gün Sonra Yumurtlama Mümkün mü?
Yumurtlama adet bittikten 13-15 gün sonra gerçekleşir. Adet dönemiyle alakalı süreler kişiden kişiye değişmekle birlikte bu süre 4 güne inemez. Yani adet bittikten 4 gün sonra yumurtlama gibi bir durum söz konusu değildir.
Adet kanamalarından 13-15 gün sonra yumurtlama gerçekleşir. Hamile kalmak isteyen çiftler için en ideal günler bu tahmini yumurtlama gününden 1-2 gün öncesidir. Spermler kadın vücudunda 3 gün kadar hayatta kalabilirler. Bu sayede döllenme ve hamilelik gerçekleşir.
Eğer hamile kalınmak istenmiyorsa, bu tarihte ya cinsel ilişkiye girilmemeli ya da korunma yöntemleri kullanılmalıdır. Geri çekme ve dışarıya boşalma gibi yöntemler gebelikten %100 korumaz. En güvenilir yol prezervatif kullanımıdır.