Burun Çatlağı Ne Kadar Zamanda İyileşir?

  • 09 Aralık 2016
  • 13.248 kez görüntülendi.
Burun Çatlağı Ne Kadar Zamanda İyileşir?

Burun çatlağı genellikle soğuk hava şartlarında cildin aşırı kuruması ile meydana gelen bir durumdur. Bu durum genellikle kısa süre içerisinde nemlendirici kullanımı ile hızla düzelmektedir. Ancak bazı durumlarda meydana gelen burun çatlakları daha geç iyileşmektedir.

Burunda meydana gelen çatlakların iyileşme süresi çatlakların meydana gelme sebeplerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Burundan meydana gelen çatlakların nedeninin incelenmesi doğru tedavinin sağlanmasını sağlamaktadır.

Burun çatlağı özellikle soğuk algınlığı, enfeksiyon kaynaklı hastalıklar, alerjik rinit, alerjik reaksiyonlarda burnun sık sık akmasının gözlendiği olgularda meydana gelmektedir. Akan burnun sürekli silinmesi burun derisinin tahriş olmasına ve çatlaklar oluşmasına sebep olabilmektedir.

Bu çatlak oluşumları genellikle meydana gelen tahribatın ortadan kaldırılması ile hızla düzlemektedir. Tedavi sürecini hızlandırmak için çatlakları hızla iyileştirecek nemlendirici krem ve yağların kullanımı da tedaviye eklenebilmektedir.

Burun çatlakları genellikle meydana gelen deri deformasyonuna bağlı olarak 1 hafta içerisinde hızla iyileşmektedir. İlaç kullanımı ile bu iyileşme süresi hızlandırılabilir. Ancak enfeksiyon durumlarında özellikle burunun silinerek tahriş edilmesi durumlarında çatlakların iyileşmesi uzun zaman alabilmektedir.

Burun Çatlağı Oluşum Nedenleri Nelerdir?

1-)Enfeksiyon Kaynaklı

Soğuk algınlığı, grip, mantar enfeksiyonları gibi enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda ortak olarak ve sıkça gözlenen semptomlardan bir tanesi burun akıntısıdır. Burnun sık sık akması burnu silme işlemi esnasında burnun tahriş olmasına ve çatlaklar oluşmasına sebep olmaktadır.
Oluşan çatlakların giderilmesi için öncelikli olarak burun akıntısı giderilmeli, bu işlemin ardından ciltteki tahrişli kısmı iyi edici kremlerin kullanılması gerekmektedir.

2-)Kanamalar

Burun kılcal damarlarında meydana gelen kanamalar, deformasyonlar burunda kılcal damarların zedelenmesinden dolayı çatlakların oluşmasına neden olabilir. Meydana gelen bu çatlaklar çoğu zaman kalıcı bir hal alırlar. Ancak son yılarda lazer teknolojisinin ilerlemesi ile bu çatlaklar kolaylıkla yok edilebilmektedir.

Aşırı ve ani sıcaklık değişimleri burunda meydana gelen kanama ve çatlakların bir diğer nedenlerindendir. Bu sebeple ani sıcaklık değişimlerinden kişi kaçınılmalıdır.

3-)Alerjik Reaksiyonlardan Kaynaklı

Alerjik reaksiyonlardan kaynaklı meydana gelen burun çatlaklarında genellikle burun deri yüzeyinde meydana gelen çatlaklara kızarıklıklar ve kaşıntı eşlik etmektedir. Oluşan bu çatlaklar kişinin alerjen ile temasının kesilmesi ve histamin baskılayıcı ilaçların kullanılması ile hızla düzelmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ