Sigara ve Öğürme
Sigara kullanımı, bedensel bazı sorunlara ve olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Özellikle de çok fazla sigara kullanımı boğazda tahriş, mide bulantısı, öğürme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bazı sonuçlar fiziksel olarak ortaya çıkabilirken, bazıları psikolojik olarak ortaya çıkar. Öğürme refleksi daha çok psikolojik etkiler arasında sayılmaktadır.
Öğürme Refleksi ve Nedenleri
Refleks, çeşitli olay ya da durumlar karşısında istemsiz olarak verilen tepkilere verilen genel addır. Kusma ya da öğürme de bir tür bedensel reflekstir. Sigara kullanımının çok fazla olması sonucunda, ağza bir cisim sokulması durumunda, içten gelen sebeplerle öğürme ve buna bağlı olarak kusma durumu ortaya çıkabilmektedir.
Stres, kaygı ya da endişeye neden olan ve çağımızda sıkça maruz kaldığımız olumsuz durumlar midede bulantı hissine yol açabilir. Kişinin çok heyecanlanmasına bağlı olarak öğürme isteği duyması da normal bir refleks olarak kabul edilmektedir. Bu refleksin ortaya çıkması büyük olasılıkla psikolojik nedenlere dayanmaktadır.
Sigara kullanımı ve sonrasında sigara kullanımına son verilmesi için bazı kişiler ilaç kullanmaya başlamaktadır. Bu ilaçlar, sigara içme arzusunu, sigaranın vücuda verdiği zararı en aza indirmekte ve zamanla nikotin isteğini yok etmektedir. Ancak bu ilaçların kullanılmaya başlaması ile öğürme refleksi gündeme gelebilir. İlaç kullanımı devam ederken kişi sigara içmek istediğinde, ilk nefesi çekmesi ile birlikte öğürme ve kusma arzusu duyabilmektedir. Fakat sigara bırakma evresinde kişinin kullanacağı ilaçları kesinlikle doktor gözetiminde alması gerekmektedir.
Öğürme Refleksi Nasıl Geçer?
- Sigara içme eylemi esnasında öğürme refleksi yaşamak istemeyen kişilerin, sigara bıraktırmak için kullanılan ilaçları kullanmayı bırakması gerekir. Bu elbette ki önerilmez. İlacın bırakılması yerine sigaradan kaçınılması, amaca ulaşmaya ve bedenin nikotinden tamamen arınmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
- Kişi psikolojik olarak rahat bir konumda bulunmalıdır. Bunun için strese ve kaygıya yol açan ortamlar, koşullar ya da durumlar mümkün olduğu kadar değiştirilmelidir. Bu durumun üstesinden gelmek için psikolojik destek almak da bir başka seçenek olarak dile getirilebilir.
- Öğürme rahatsız edici boyutlarda ise, bunun ortadan kaldırılması için ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar rastgele alınmamalı, mutlaka uzman bir doktor başvurulmalı ve bu ilaçlar mutlaka doktor gözetiminde alınmalıdır.
Sigaranın yaşama ve bedene olan zararları aşikardır. Bedensel zararları çok ciddi boyutlarda olabilmektedir. Özellikle uzun yıllar yoğun sigara kullanımı, akciğer kanseri riskine yol açabilmektedir.
Bunun yanı sıra damarlarda tıkanıklık, kalp damarlarında tıkanma, koku ve tat alma duyularında azalma hissi, mide borularında ve akciğerlerde kararmalar meydana gelebilir. Aynı zamanda gırtlak kanseri, cildin daha çabuk yaşlanması, hamilelikte kullanımı sonucunda uzvu eksik ya da sakat doğumlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle, oldukça ciddi bir soruna maruz kalmadan önce olabildiğince erken bir zaman içinde sigaranın hayattan çıkarılması önerilmektedir.