Dilde Kuruluk ve Yanma Hissi

  • 12 Şubat 2018
  • 4.003 kez görüntülendi.
Dilde Kuruluk ve Yanma Hissi

Ağız kuruluğu olarak da ifade edilen dilde kuruluk hissi, bazen beraberinde yanma hissine de neden olabilir. Genel olarak ağız içinde tükürüğün az salgılanmasından kaynaklanmaktadır. Ancak bazı durumlarda ilaçların yan etkisi olarak ya da bazı hastalıkların belirtisi olarak da dilde kuruluk ve yanma hissi meydana gelebilmektedir.

Dilde Kuruluk ve Yanma Nedenleri Nelerdir?

Kişide tükürük salgısı yeterince fazla değilse, ağız içinde bakteri ve mikroplar artar. Bu artış sonucunda ise başta ağızda rahatsız edici koku olmak üzere pek çok sorun ortaya çıkabilir. Dil kuruluğu ya da ağız kuruluğu ise birden fazla faktörden kaynaklanıyor olabilir.

  • Susuz kalmak, dilde kuruma hissinin en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Kişinin su tüketimini artırması ve belli bir düzen dahilinde uygulamaya alması gerekmektedir.
  • Ağız ya da dil kuruluğu, genel olarak sigara tüketen bireylerde daha sık ortaya çıkan bir durumdur. Sigaranın içeriğindeki kimyasal ürünler, ağızda tükürük üretimini engellemekte ve dil kuruluğuna yol açmaktadır.
  • Sürekli olarak ağızdan soluk alıp veren kişilerde de ağız kuruluğu çok sık görülmektedir. Daha çok kişinin geceleri ağzı açık uyuması sonucunda, uyandığında susuzluk hissetmesi de buna bağlı olarak gelişir.
  • Bazı ağır ilaçlar, dilde yanma ya da kuruma hissine yol açabilir. Özellikle psikolojik sorunlara çözüm olması için kullanılan ilaçların bir yan etkisi olarak bu durum ortaya çıkabilir. Bireyde ilaç kullanımı sonrasında kuruluk ya da yanma şikayeti ortaya çıkmış ise, bu durumdan doktor mutlaka haberdar edilmelidir.
  • Bazı rahatsızlıklarda, dil kuruluğu kronik hale gelebilmektedir. Özellikle Alzheimer, şeker hastalığı, HIV ve anemi, bu durumun sıklıkla ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.
  • Pek çok rahatsızlıkta temel etken olan stres, çok fazla olduğunda, bedende bazı şekillerde ortaya çıkar. Dilde kuruluk ve yanma hissi de bunlardan bir tanesidir. Bunun yanında kişi aşırı gergin, aşırı heyecanlı ya da endişeli bir durumda ise, yine ağız kuruluğu sorunu ortaya çıkabilir.

Dil Kuruluğu Tedavisi

Dil kuruluğu ve yanma şikayetine sahip olan hasta, her şeyden önce günde en az iki litre su tüketmeli ve bunu bir alışkanlık haline getirmelidir. Hijyenik bir ortamda yaşamak, özellikle ağız içi temizliğine çok dikkat etmek ve sigara kullanımına bir son vermek de kuruluk ve yanmanın en az seviyede hissedilmesine yardımcı olacaktır.

İlaç kullanımından kaynaklanan kurumalarda, genellikle su tüketiminden başka yapılacak bir şey yoktur. Yine de kişi, doktoruna durumu iletmeli ve doktorun yönlendirmesi ile bir çözüm aramalıdır. Kronik hastalıklarda ve ömür boyu kullanılması gereken ilaçlarda, doktor bakış açısı yardımcı olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ