Meme Ucuna Yakın Çıban

  • 01 Mart 2018
  • 5.295 kez görüntülendi.
Meme Ucuna Yakın Çıban

Meme ucuna yakın çıban çıkması kadınların korkmasına neden olmaktadır. Son zamanlarda meme kanseri konusunda oldukça bilinçlenen kadınlar artık el ile meme kontrolü yapmaya ve memede oluşan problemleri ciddiye almaya başlamışlardır. Bu sebeple meme ucuna yakın çıban çıkması kadınların endişelenmesine yol açmaktadır. Meme ucunda çıban çıkmasının farklı sebepleri olabilir.

Meme Ucuna Yakın Çıban Nasıl ve Neden Çıkar?

  • Çıban, kılların çıktığı gözeneklerin içine bakteri girmesi sonucu oluşmaktadır. Kıl gözeneğinden içeri giren bakteri, en yakın yağ bezesine ulaşır ve bağışıklık sistemi zayıf ise burada üremeye başlar. Üreme işleminin gerçekleştiği bu bölgede zamanla organizma atıkları toplanmaya başlar ve bölgedeki hücrelerde yağ bezeleri parçalanarak yalancı kese oluştururlar. Bu kese, deriye doğru şişe ve çıban çıkmaya başlar. İlk başta sivilce gibi görünen çıban, daha sonra ağrı ve acı vermeye başlar ve çıban özü adı verilen beyaz bir kütle oluşan şişliğin içine dolar. Çıban oluşmasının ardından bölgede ağrı oluşması, iltihaplı görüntü, yüksek ateş gibi sorunlar oluşabilir.
  • Çok yorulmak, aç kalmak veya hastalık gibi durumlar çıban oluşumunu tetiklemektedir.
  • Meme bölgesinde oluşan çıbana mastit adı verilmektedir. Mastit oluşumunda; şişlik, ağrı, kızarıklık, vücut ısısının artması, lökositoz, titreme gibi durumlarla karşılaşılabilir.
  • Lohusalık döneminde oluşan çıbanlar ise loğusalık mastiti veya puerperal mastit olarak adlandırılmaktadır. Emzirme esnasında meme başındaki çatlaklardan mikropların gimesi sebebiyle oluşurlar. Bu nedenle meme başı temizliğine çok dikkat etmek gerekir.
  • Çok sık doğum yapan kadınlarda plazma hücreli mastit oluşması ihtimali yüksektir. Bu bir tür meme apsesi veya iltihabıdır. Meme başının içeri doğru çekilmesi, meme ucunda şiddetli ağrı olması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Plazma hücreli mastitler, süt yollarının içinde kuruyarak birikmiş çok sayıda plazma hücresinden kaynaklanır.
  • Meme ucunda oluşan sivilceler de bazı durumlarda çıbana dönüşebilmektedir. Sivilceye yanlış yöntemler uygulamak sivilcenin mikrop kaparak çıbana dönüşmesine neden olabilir.

Meme Ucuna Yakın Çıban Tedavisi

  • Çıbanın yani mastitin tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir. Bu müdahale, küçük bir müdahaledir ve göğüs içindeki irinin boşaltılması ile gerçekleştirilir. İçindeki iltihaplı yapı boşaltılan çıban, birkaç gün sonra iyileşmeye başlar.
  • Lohusa mastiti tedavisi için de yine küçük bir cerrahi müdahale söz konusudur.
  • Plazma hücreli mastit tedavisi için hafif bir ışın tedavisi uygulanır. Meme içerisinde kuruyan plazma hücreleri süt kanalından temizlenmesi gerekir. Bu süre zarfında bebeği emzirmeye ara vermeniz gerekmektedir. Işın tedavisinden kaynaklanan radyasyonun bebeğinize zarar verme ihtimali vardır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketmek ve göğüs bölgesini temiz tutmak çıban oluşmasını önlemek için alınabilecek önlemlerdendir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ