Öksürürken Sırtta Batma

  • 09 Mart 2018
  • 3.405 kez görüntülendi.
Öksürürken Sırtta Batma

Solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıklar, enfeksiyonlar ve virüsler nedeniyle öksürük meydana gelebilmektedir. Bu aşamada rahatsızlığın boyutunun tespiti için öksürüğün türü çok önemlidir. Muayenede öksürürken sırtta batma olup olmadığı, geniz akıntısı ya da balgam gibi durumların olup olmadığı, rahatsızlığın ciddiyetini ortaya koyacaktır. Ancak kesin tanı için tahlil ve tetkiklerin yine de yapılması gerekmektedir.

Öksürürken Sırtta Batma Nedenleri Nelerdir?

  • Özellikle soğuk algınlığı durumlarında kuru öksürük nedeniyle batma hissedilebilir.
  • Akciğerler ile ilgili sorunlar, akciğerlerin su toplaması, iltihaplanması ya da enflamasyon oluşumu nedeniyle öksürürken sırtta batma hissi meydana gelebilir.
  • Yine akciğer kanseri ile ilgili büyüme gösteren patolojik bir durum gözlemlenebilir. Büyüme çok hızlı gerçekleşiyorsa öksürük sırtta batmaya yol açabilir.
  • Çok şiddetli öksürüğe neden olan zatürre, ilerlediğinde hem sırtta batma hem de göğüs kafesinde yoğun ve şiddetli ağrıların oluşmasına yol açabilir.
  • Çok fazla sigara içen kişilerde, akciğerlerde hasar oluşumu ve kronik öksürük ortaya çıkabilmektedir. Sırtta batma hissine neden olan bu kuru öksürük, uzun süre boyunca devam edebilir.
  • İleri derece astım rahatsızlığında ve KOAH hastalığında da öksürürken sırtta batma hissedilebilir.

Öksürük Tedavisi

Öksürük günlük hayat rutinini olumsuz etkileyen bir durumdur. Uzun sürer ve bu nedenle genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik ilaçlar ve öksürük şurupları, tedavide önemli bir yere sahiptir. Bu ilaçlar kullanıldığında öksürüğün şiddetinde azalma ve boğazın yumuşamasında etkili olmaktadır. Doğal yöntemlerle de öksürüğün etkileri en aza indirilebilmektedir. Bitki çayları bu aşamada önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra, tavuk suyu ile hazırlanmış çorba, bol baharatlı olarak tüketildiğinde, soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan öksürüğe iyi gelebilir.

  • Öksürük tedavisinde kullanılan en önemli iki besin maddesi zencefil ve baldır. Kuru ya da yaş olarak tercih edilebilen zencefil, süt ya da kaynar su ile karıştırılarak tüketilmeli, içine bir iki tatlı kaşığı kadar da bal eklenmelidir.
  • Öksürük tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir başka doğal besinde pekmezdir. Sabahları ve akşamları uyku öncesinde alınacak iki üç kaşık pekmez, boğazın yumuşamasını ve öksürüğün sökülmesini sağlayıp kişiyi rahatlatacaktır.
  • Soğuk algınlığında ilk olarak uygulanan nane ve limon karışımı, öksürük tedavisinde de kullanılabilmektedir. Limon kaynar suya kabukları ile birlikte atıldığında etkisi çok daha fazla olacaktır. Karışımın içine bir iki kaşık kadar bal de eklenebilir.
  • Boğazın yatıştırılması ve tahriş olmasının önlenmesi için ıhlamur da tüketilebilir. Demleme ya da kaynatma usulü ile hazırlanan ıhlamurun içine elma kabuğu ve ayva yaprağı da eklenirse, çok daha etkili bir karışım elde edilmiş olur.

Eğer öksürük probleminiz bir süredir kronik biçimde devam ediyorsa, gerekli tedavi yöntemi için muhakkak uzman hekime danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ