Yanık Sonrası Su Toplaması

  • 27 Eylül 2018
  • 2.810 kez görüntülendi.
Yanık Sonrası Su Toplaması

Yanık sonrası su toplanması oldukça ağrılı süreçlerden birisidir. Yanığın derecesine göre değişen şiddette oluşan su toplanmaları hastanın çok dikkatli olması gereken bir sağlık sorunudur. Su toplanması kısaca, alt deri ile üst deri arasında biriken sıvıya verilen bir isimdir.

Küçük su toplanmasına ‘vezikül’, büyük su toplanmasına ise ‘bül’ ismi verilir. Su toplanması genellikle ikinci derece yanıklardan meydana gelen bir reaksiyon olduğu için hastanın çok dikkatli bir biçimde hareke etmesi, su toplanmasına doğrudan hiçbir müdahalede bulunmaması gerekmektedir. Tedavi için doktorun önereceği krem ve merhemlerin kullanılması uygun olacaktır.

Yanık Dereceleri Nelerdir?

Vücudun aşırı derece sıcağa maruz kalması ile ortaya çıkan yanıklar birçok farklı dereceden oluşur. Yanığın şiddetine göre ortaya çıkan yanık derecelerinin her birinde farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Yanık dereceleri şu şekildedir:

1.Derece Yanıklar

1.derece yanıklar yüzeysel bir şekilde oluşan yanık türleri olarak adlandırılır. Genellikle hafif şiddetli yanıklardır ve tedavisi daha kolaydır. Ciltte kızarıklık oluşmasına neden olan 1.derece yanıklarda uzun süreli bir tedaviye gerek yoktur. 1.derece yanıklar 2 ya da 3 hafta içinde kendiliğinden geçmektedir.

2.Derece Yanıklar

İkinci aşama olarak değerlendirebileceğimiz 2.derece yanıklar daha ciddi yanıklar için geçerlidir. Bu tarz yanık türlerinde cildin üst kısmında belirli oranda hasar meydana gelir. Su toplanması en sık görülen reaksiyonlardan birisidir. Su toplanması durumunda kişinin bu alanlara temas etmemesi ve su balonlarını patlatmamaya özen göstermesi gerekmektedir.

3.Derece Yanıklar

3.derece yanıklar en ciddi yanık sorunu olarak görülmektedir. Büyük kaza sonrası oluşan bu yanık türlerinde cildin çok büyük bir kısmı zarar görür. Cildin beyaz bir hale geldiği 3.derece yanıklarda tedavi için en az 2 ile 3 hafta süre gerekir. Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Gerekli olan durumlarda hastaya deri yaması yapılabilir.

Yanık Sonrası Su Toplanması Nasıl Tedavi Edilmeli?

Yanık sonrasında oluşan su toplanmaları 2.derece yanıklar sonrasında görülür. Su toplanmış olan bölgelerde kızarıklık ve kırmızı şişlikler meydana gelebilir. Bu bölgelere temas ettiği anda kişi acı hissedebilir. Su toplanan yerlere asla temas edilmemeli ve şiş olan bölgeler patlatılmaya çalışılmamalıdır. Kabarcıkları soymak ciltte kalıcı iz bırakabilir.

Su toplanması durumunda yapılabilecek tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

  • Su toplanması durumunda tedavi için soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Bezer saracağınız buzları su toplanan bölge üzerine bastırarak soğuk kompres uygulamasını yapabilirsiniz. Yaranın açık olması durumunda ise soğuk kompres uygulaması tavsiye edilmemektedir.
  • Yanık sonrasında oluşan su toplanmalarını tedavi edebilmek için doktorun önerdiği merhemlerin düzenli olarak kullanılması gereklidir.

Yanık Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Yanık sonrası su toplayan bölgedeki kabarcıklar patlatılmamalı ve aynı bölge yara bandı ile kapatılmamalıdır.
  • Su toplanan bölge ile temas edilmemelidir.
  • Yara açık ise soğuk pes uygulamasına başvurulması uygun olmayacaktır.
  • Yanık izlerinden kurtulmak için doğru ilaç kullanımı yapılmalıdır. Her yanık kremi etkili olmayabileceği için kesinlikle doktor kontrolünde ilaç kullanımı yapılması tavsiye edilmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ