Kalbin Şiddetli Atması

  • 23 Aralık 2016
  • 16.866 kez görüntülendi.
Kalbin Şiddetli Atması

Kanı vücuda pompalama işlevini gerçekleştiren kalbin atışı kimi zaman güçlenebilir ve daha hızlı olabilir. Kalbin hızlı atması yani yüksek nabızın bir çok nedeni olabilir. Kalp atışlarının çok güçlü ve şiddetli hissedilmesi, çarpıntı olarak bilinir. Çarpıntı; gün içinde fazla kafein tüketimi gibi basit nedenlerden kaynaklı olabileceği gibi kalp rahatsızlıklarının da işaretçisi olabilir.

Kalbin Hızlı Atması Nedenleri Nelerdir?

Psikolojik Etkenler

Çağın sorunlarından olan stres, endişe, kaygı ruh halleri pek çok rahatsızlığı beraberinde getirmektedir. Çok fazla stres, kaygı ve endişe içerisinde olan kişilerde çarpıntı sorununa sık rastlanır. Vücudun kontrol mekanizması olan beyin, psikolojik stresle fiziksel stres arasında ayrım yapamadığından; bünyeyi fiziksel sorunlara hazırlamak için kalp atış hızının artmasını tetikler. Bunun akabinde çarpıntı gözlenir.

Aşırı Kafein Tüketimi

Kafein; çay ve kahvede yer alan uyarıcı etkiye sahip bir maddedir. Gündelik hayatta tüketilen çay ve kahvenin haddinden fazla içilmesi halinde çarpıntı  meydana gelebilir. Bu sebepten kaynaklı kalbin hızlı atışı genellikle sağlık sorunu teşkil etmez ve kısa sürelidir.

Ağır Fiziksel Aktiviteler

Çok fazla enerji sarfedilen egzersizlerin, aktivitelerin yapılması kalp atış hızını hızlandırır. Bu gayet doğal bir durumdur. Özellikle hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerin ağır fiziksel aktiviteler yaptıklarında sık görülür.

Kullanılan İlaçların Yan Etkisi

Tedavi sürecinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak çarpıntı şikayeti belirebilir. Özellikle grip, tansiyon ve alerji ilaçları kullananlarda fazla görülür. Doktora çarpıntı şikayetinden gidildiğinde, kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi teşhis aşamasında oldukça önemlidir.

Kalp Hastalıkları

Çarpıntının esas nedeni kalp hastalıkları olabilir. Yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkları kalp atışını arttırabilmektedir.

Tiroid Bezinin Çok Çalışması(Hipertiroidi)

Tiroid bezinin olması gerekenden fazla çalışması halinde çok fazla tiroid hormonu üretir. Bu durum tıp dilinde “hipertiroidi” şeklinde ifade edilir. Kalp atış hızının altında yatan neden hipertiroidi olabilir.

Hormonal Değişimler

Vücuttaki hormon salınımlarında oluşan değişimler/dengesizlikler, kalp atışının hızlı olmasına sebebiyet verebilir. Buna en iyi örnek; kadınların gebelik dönemidir. Hamilelik dönemindeki çarpıntılar, gebeliğin bitmesiyle birlikte son bulur. Gebelik dışında adet döneminde de çarpıntı gözlenebilmektedir.

Kalbin şiddetli, hızlı atması şikayeti çok ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli ve muhakkak uzman doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ