Geçmek Bilmeyen Geniz Akıntısı

  • 16 Ocak 2017
  • 8.918 kez görüntülendi.
Geçmek Bilmeyen Geniz Akıntısı

Burnun içerisinde yer alan bezler tarafından vücutta sürekli olarak mukus üretimi gerçekleşir. Ortalama gün içinde 1-2 litre bezler tarafından mukus üretimi yapılır. Mukus üretiminin ortalama bu kadar gerçekleşmesi gayet doğal ve normal bir durumdur. Fakat kimi zaman bezler tarafından üretilen mukus miktarında artış gözlenebilmekte ve bunun sonucunda geniz akıntısı şeklinde ifade edilen sağlık sorunu baş gösterebilmektedir.

Mukusun burundaki bezler tarafından üretildiğinden bahsettik. Mukusun esas görevi burun içini nemlendirmek, havayı temizlemek ve yabancı-zararlı maddelerin burun içine geçişini önlemektir. Özellikle solunum esnasında oluşabilecek olumsuzluklara karşı savunma mekanizmasıdır diyebiliriz. Fakat salgılanan mukus miktarının çok fazla olması halinde boğaz ile burun arasındaki bölgede mukus birikimi olur. Boğazın arka kısmında mukusun birikmesi, geniz akıntısı olarak ifade edilir.

Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında fazlaca görülen geniz akıntısı kişinin gündelik yaşamını olumsuz etkilemektedir. Çok ciddi bir sorun olmasa da, sinir bozucu olabilmektedir. Sağlık sorunu kendini bir takım bulgularla gösterir.

  • Öksürük,
  • Boğaz şişliği,
  • Boğazın arkasında mukus,
  • Seste boğukluk

Geniz Akıntısı Nedenleri Nelerdir?

Alerji

Geniz akıntısının en yaygın nedeni alerjik durumlardır. Özellikle mevsim geçişlerinde polen alerjisi akabinde sık görülür.

Soğuk Algınlığı

Nezle, grip, soğuk algınlığı rahatsızlıklarında bezler fazla mukus üretimi gerçekleştirebilir. Üretilen fazla mukus ise burun ve boğaz arasında birikinti oluşturarak, geniz akıntısına yol açabilir.

Kullanılan Bazı İlaçlar

Tedavi aşamasında hali hazırda kullanılan bazı ilaçların etkisi olarak geniz akıntısı oluşabilir. Özellikle doğum kontrol ve tansiyon ilaçlarının etkisi olarak sık görülür.

Hamilelik

Mucizevi bir dönem olan gebelikte, vücuttaki hormon dengelerinin değişiminden ötürü bir sürü değişim meydana gelir. Bu değişimlerin akabinde anne adayında mukus üretimi artış göstererek, geniz akıntısı oluşabilir.

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Mukusun kurumasını veya incelmesini sağlayarak, geniz akıntısının önüne geçebilirsiniz. Sağlık sorunu çok ciddi olmadığından evde uygulanabilecek bir takım yöntemlerle kısa sürede tedavi gerçekleştirilebilir.

Bol Sıvı Tüketimi

Burun ve boğaz arasında bir yerde biriken ve takılan mukusun ilerlemesi için sıvı tüketimini had safhada tutmakta yarar vardır. Gün içinde bol bol su, çay gibi sıvıları tercih ederek geniz akıntısı rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Bal ve Zencefil Karışımı

Geniz akıntısı kişide sürekli öksürüğe neden olur ve buna bağlı boğazda tahriş oluşabilir. Hem boğazdaki tahrişi gidermek ve yumuşatmak hem de geniz akıntısını önlemek için bal ve zencefil karışımını tercih edebilirsiniz. Aktarlardan kolaylıkla temin edilebilen zencefil ile balı iyice karıştırın. Gün içinde bir kaç kez tüketerek, etkisini görebilirsiniz.

Tuzlu Su ile Gargara

Birikmiş ve takılmış mukusun geçmesinde tuzlu su ile gargara en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir. 1-2 çorba kaşığı tuzu, bir bardak ılık suyun içine dökün ve iyice karıştırın. Tuzlu su karışımıyla günde 2-3 kez gargara yapın.

Limon ve Bal

Gerek direkt ılık suyun içerisine gerekse içtiğiniz çayın içerisine etkileyerek, geniz akıntısını durdurabilirsiniz. Çayın içerisine limon ve hatta bal da ilave ederek, bu doğal tedavi yöntemi uygulayabilirsiniz.

Eğer geniz akıntısı ile birlikte yüksek ateş gibi daha başka komplikasyonlar mevcutsa bir an evvel sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ