Ciltteki Geçmeyen Sivilceler
Cilte gözeneklerinde yağ hücrelerinin ve ölü deri hücrelerinin birikmesi sonucunda gözeneklerde tıkanıklık meydana gelir. Hücrelerin gözeneklerde hapsolması ve çoğalması akabinde oluşan kırmızı şişlikler yani sivilceler baş gösterir. Özellikle ergenlik döneminde vücuttaki hormonal değişimlere bağlı olarak sivilce sorununa sık rastlanmaktadır. Bu süreçte hormonal değişimler, ciltteki yağ bezleri tarafından üretilen sebumun artışını tetikleyerek sivilce oluşumuna sebebiyet verir.
Daha çok yüz, omuz ve sırt bölgelerinde meydana gelir. Sivilcenin altında yatan pek çok neden olabilir.
Sivilce Neden Olur?
Ciltte Fazla Yağ Üretimi
Yağ bezleri tarafından üretilen cildi koruyan ve kayganlık hissi veren sebumun fazla miktarda salgılanması sonucunda sivilce gözlenebilir. Yukarıda da bahsedildiği üzere ergenlik döneminde sık gözlenen sivilcelerin başlıca nedeni budur.
Kullanılan İlaçlar
Herhangi bir rahatsızlığın tedavisi aşamasında kullanılan bazı ilaçlar ciltte sivilcelerin oluşmasına neden olabilmektedir. Özellikle B12 ve lityum içeren ilaçların etkisi olarak rastlanabilmektedir. Sivilce şikayetiyle ilgili doktora gidildiğinde, hali hazırda kullanılmakta olan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi sebebin anlaşılmasında etkili olacaktır.
Sağlıksız Beslenme
Sağlıksız beslenme ile sivilce arasında tam bir ilişki kurulmamış olsa da; bol yağlı, fast-food, cips, kola gıda ürünlerini tüketenlerde sivilce oluşumuna daha fazla rastlanmaktadır. Hem sağlıklı ve uzun yaşam hem de ciltte sivilce oluşumunu engellemek için sağlıklı beslenmekte yarar vardır.
Psikolojik Etkenler
Çağın kronik sorunu olarak bilinen stres, vücutta pek çok fizyolojik değişime neden olabilmektedir. Kimi zaman sivilce de bu değişimlerden biri olabilmektedir. Çok stres altında çalışan kişilerde fazlaca görülmektedir.
Hormonal Değişimler
Ergenlik dışında adet dönemi ve gebelik de, vücutta hormonal değişimlerin meydana geldiği bir süreçtir. Hormonların salınma miktarlarındaki değişimlere bağlı olarak adet dönemi öncesinde ve gebelikte kadınlarda sivilce oluşumu artış gösterebilmektedir.
Sivilce Nasıl Geçer?
Sivilceler kişinin estetik açıdan kötü görünmesine ve kendini kötü hissetmesine yol açtığından, sivilcelerden kurtulma yöntemleri aranır. Sivilcelerden tam anlamıyla kurtulmak pek mümkün olmasa da; cilt gözeneklerinin temizlenmesini sağlayıcı bazı yöntemler işe yarayabilmektedir. Bunun dışında kişinin gün içinde tükettiği besinlere dikkat etmesi, stresten uzak durmak, aşırı yağlı ve hazır gıdalardan uzak durmak da sivilce oluşumunu önleyici ve azaltıcıdır. Ayrıca sivilcelerin sıkılmaması da şikayeti azaltıcı etkenler arasındadır.
Ciltte bir süredir geçmek bilmeyen sivilceler söz konusuysa mutlaka cilt uzmanına danışılmalıdır. Genellikle uzmanlar tarafından uygulanan ilaç tedavileriyle sorun giderilebilmektedir.