Ağız Sulanması
Ağız sulanması genellikle ciddi bir hastalık olarak görülmez. Kişinin ağzının belirli zamanlar içinde sulanması oldukça normal bir durumdur ve herhangi bir hastalığın işareti değildir. Ağzı sık sık sulanan kişilerin ise bu durumda bu duruma neyin sebep olduğunu araştırması gereklidir. Ağız sulanmasının en kötü tarafı kişinin sosyal ve günlük yaşamınız zorlaştırmasıdır. Bunun için kişinin uzman bir doktora görünerek muayene olması iyi bir etki sağlayacaktır.
Ağız sulanması normalde kişinin sevdiği bir yiyeceği aklına getirmesi ya da görmesi durumunda karşılaşılan bir sorundur. Bu durumun özellikle hamilelerde daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Hamilelerin sık sık yiyecek aşermesi sebebiyle ağzının sulandığı bilinen bir durumdur. Ağız sulanmasının diğer bir sebebi de kişinin elinde olmadan yaptığı bir tiktir. Bu durum kişinin istemsiz bir biçimde yaptığı bir hareket de olarak da görülmektedir. Limon ya da şeftali gördüğünde tikten dolayı ağzı sulanan çok sayıda insan olduğu bilinmektedir. Bu durum tamamen psikolojik bir durumdur.
Ağız Sulanmasının Nedenleri Nelerdir?
- Ağız sulanmasının nedenlerinden birisi kişinin yaşadığı tik durumudur. Kişinin tik halinde elinde olmadan ağzının sulandığı, tikli olduğu yiyeceği gördüğü anda ağzının istemsiz bir biçimde sulandığı bilinmektedir. Bu durum fizyolojik bir tepkiden çok psikolojik bir tepki, reflekstir.
- Ağız sulanmasının diğer sebebi ise ağız içinde iltihap oluşmasıdır. Ağız içinde oluşan iltihaplar sonrasında oluşan yaralar ağız sulanmasına neden olmaktadır. Bu yaralar ağız içinde, dilde ve dudak çevresinde sıklıkla meydana gelmektedir.
- Ağız sulanmasına neden olan diğer bir etken ise diş rahatsızlıkları ve dişte görülen iltihaplanmalardır. Dişte görülen iltihaplar zaman içinde ağzın aşırı tükürük salgılamasına ve tükürük biriktirmesine neden olmaktadır.
- Ağızdaki sulanmanın sebeplerinden birisi midede görülen rahatsızlıklardır. Kişinin ülser, reflü gibi çok bilinen mide rahatsızlıklarına tutulması halinde ağzı sık sık sulanmakta ve bu hastalıklar kişinin ağzında tükürük biriktirmesine yol açmaktadır. Bu durumda ağız sulanmasının yanı sıra ağza acı tat geldiği de sık sık görülen bir durumdur.
- Ağız sulanmasının nedenleri arasında kullanılan bazı ilaçların yan etkisi de yer almaktadır. Bazı ilaçlar ağzın sebepsiz sulanmasına bazıları ise ağzın kurumasına neden olmaktadır.
- Ağız sulanmasının son nedeni ise ağızda yer alan iltihapların yutkunmayı önlemesi ve ağızda sulanma meydana getirmesidir.
Ağız Sulanması Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız sulanmasını tedavi edebilmek için uygulanacak yöntemlerden birisi iltihap kurutucu ilaç kullanımı yapmak olacaktır. Bunun için kişinin doktorun önereceği ilaç dışında herhangi bir kullanım yapmaması tavsiye edilmektedir.