Ağızda Acılık
Ağızda acılık oluşması sık karşılaşılan bir durumdur. Toplumun birçok kesiminde görülen bu durumun birçok farklı sebebi olabilir. Ağızda acılık oluşması genellikle basit sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Günlük hayatı pek fazla etkilemediği ve çok fazla yoğun hissedilmediği durumlarda pek önemsenen bir şikayet değildir ve kendiliğinden geçmesi beklenir.
Ağızda acılık hissi besinlerin tadının alınmasını bozacağından dolayı rahatsız edici bir boyut alabilir. Eğer ağızdaki acılık hissi rahatsızlık vermeye başlamış ve uzun süre boyunca geçmemiş ise bir doktora başvurmanızda fayda vardır.
Ağızda Acılık Hissi Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
- Ağızda acı tat oluşmasının sebepleri arasında apseler ve dış çürükleri yer alır. Diş köklerinde veya damakta oluşan enfeksiyonlara bağlı olarak ağızda acı tat oluşabilir. Ağız içerisinde mikroorganizmalar bulunur. Ağız temizliğine dikkat edilmediğinde, şekerli besinler fazla tüketildiğinde mikroorganizmalar çoğalır ve ağızdaki dokulara bulaşır. Mikroorganizma faaliyetlerine bağlı olarak dokular arasında biriken iltihap kötü tatlara sebep olur.
- Acı tat oluşmasının bir başka sebebi ise tat alma sistemindeki bozukluklardır. Besinler ağızda tükürük içerisinde çözünür. Dilde ve ağız içerisinde bulunan reseptörler sayesinde tat algılanır ve beyne iletilir. Beyinde bazı bölgelerde bu tat anlamlandırılır. Tükürük bezleri bozukluklarında besinler ağız içerisinde tam çözülemez ve tat alma bozulur. Bununla birlikte dildeki hücrelerdeki bozukluklar, bilgiyi beyine götüren sinirlerdeki bozukluklar ve beyindeki koku merkezlerindeki bozukluklar ağızda acı tat oluşmasına sebep olabilir.
- Reflü hastalığında ağızda acılık hissi oluşabilir. Reflü hastalığı mide asidinin yemek borusuna yükselmesi sonucu oluşur. Mide girişindeki kapak yapılarının bozulması bu duruma sebep olur. Mide asidinin tadı acıdır. Reflü hastalığında ağızda acı tat oluşur.
- Başta B12 vitamini olmak üzere bazı vitamin ve minerallerin eksikliği ağızda acı tat oluşmasına sebep olabilir.
Ağızda Oluşan Acı Tat Nasıl Giderilir?
Ağızda acılık hissi kısa süreli olarak oluşup kaybolabilir. Bu durum en son tüketilen besinlerin ile ilgili olabilir. Fakat bu durum ortada bir sebep yokken oluşuyor veya uzun süre geçmiyorsa, doktora başvurmanızda fayda var demektir. Tedavi edilebilmesi için öncelikle altında yatan sebebin belirlenmesi gerekir. Doktor sorunu belirleyerek gerekli tedaviye başlayacaktır.
Bununla birlikte sağlıklı ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı ve düzenli beslenme sonucunda vücut için gerekli besin maddeleri alınmış olur. Sigara içmek de birçok farklı problemle birlikte tat alma bozukluklarına da sebep olur. Sigaranın vücuda birçok farklı zararı vardır. Sigara içmekten ve içilen ortamlarda bulunmaktan kaçınmak gerekir.