Tek Memede Büyüme

  • 24 Kasım 2016
  • 21.771 kez görüntülendi.
Tek Memede Büyüme

Kadınların korkulu rüyalarından biri göğüs kanseri olmaktır. Günümüzde çok sık gözlenen göğüs kanserinde erken tanı kişinin hayatını kurtarmaktadır.

Tek memede büyüme meydana gelmesi çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Genellikle meydana gelen büyüme, memede oluşan patolojik bir oluşumun habercisidir. Bu oluşum iyi huylu ya da kötü huylu olabilir, yapılan tetkikler ile mutlaka tümörün kaynağı saptanmalıdır.

Tek memede büyüme meydana gelmesi bazen kişi tarafından anlaşılamaz, anlaşıldığında ise bazen geç kalınmış olabilir. Tüm olumsuzluklar ile karşılaşmamak için kişi düzenli olarak el ile memeleri kontrol etmelidir. El ile yapılan muayene genellikle adet dönemlerinden sonra yapılmalıdır.

Tek Memede Büyüme Nedenleri Nelerdir?

1-)Büyüme-Gelişme

Çoğu kadının göğüsleri asimetriktir. Genellikle bir göğüs diğer göğüse göre daha büyük ya da daha farklıdır. Bu durum çoğu zaman gözle anlaşılmaz derecededir ancak bazı durumlarda bu olgu çok daha anlaşılır haldedir.

Gelişme çağında ergenliğine giren kız çocuklarında göğüste büyüme ve gelişme meydana gelmektedir. Göğüslerde meydana gelen büyüme bazen tek bir göğüste baş gösterebilir. Bu durum çok normaldir, zaman içerisinde diğer göğüste de büyüme meydana gelecektir.

Bu durum kısa dönemde ağrı ve sızı yapabilir ancak bu ergenlik çağındaki kızlarda normal olarak meydana gelmektedir. İleri evrelerde de bu ağrı devam ediyor ise yani kronik bir hal aldıysa kişi hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekime gitmeli, gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.

2-)Tümör Kaynaklı Oluşumlar

Göğüs bölgesinde oluşan büyüme ya da tek göğüste meydana gelen şişlik genellikle göğüs bölgesinde meydana gelen patolojik bir oluşumun habercisidir. Böyle bir durumda kişi hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekime gitmeli gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.

Meme bölgesinde oluşan tümörler genellikle mamografi ile kolayca tespit edilebilmektedir. Meme kanseri olsun ya da olmasın risk grubundaki kişiler yılda bir defa mamografi çektirmelidir.

Göğüs bölgesinde bulunan bir tümör iyi huylu olabilir ve alınmasına gerek olmayabilir. Eğer tümör kötü huylu ise ve alınması gerekiyor ise genellikle cerrahi müdahale ile göğsün tamamı alınır. Bu durum ameliyat sonrasında kanserin tekrarlamasını ya da sıçramasını önlemek amacıyla uygulanmaktadır.

NOT: Emziren kadınlarda süt birikmesine bağlı olarak tek göğüste şişlik oluşumu ya da göğsün birisinin diğerine göre daha büyük durması sıkça gözlenen bir durumdur. Bu durum emzirmenin bitmesi ile genellikle kendiliğinden geçmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ