Ağızdan Su Gelmesi

  • 27 Kasım 2017
  • 5.012 kez görüntülendi.
Ağızdan Su Gelmesi

Ağızdan su gelmesi bebek, çocuk dahil olmak üzere her yaş grubunda rastlanabilir. Neden olduğu düşünüldüğünde ise akla ilk gelen sebep mide rahatsızlıklarıdır. Özellikle reflü ve gastrit gibi mide bazlı problemlerde kişinin ağzından su gelir ve bunun nedeni mide asidinin yemek borusundan yukarı doğru çıkması olarak doğrulanır.

Ağızdan Su Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

1-)Mide Rahatsızlıkları

Mide kapağında bozukluk olmasıyla kişinin ağzına su gelmesi sıkça rastlanabilecek bir durumdur. Mide suyunun yukarı çıkması genellikle mide kapağının yemek yedikten sonra aralık kalmasından kaynaklanır ve ağızdan su gelir. Bu da reflü hastalığının başlangıcında görülür.

2-)Burunda Patolojik veya Fizyolojik Problemler

Bir diğer sebep ise burunla doğrudan ilgili olarak karşımıza çıkar. Burunda meydana gelen patolojik veya fizyolojik bir sorun sonucu ağızdan su geldiği görülebilir. Burun eti, polipler veya burnun sürekli tıkanık olması gibi durumlar gözlemlendiğinde özellikle geceleri kişi uyurken ağızdan su gelebilir. Özellikle rahat nefes alamayan kişiler ağızları açık uyurlar ve bu durum sonucunda ağızdan suyun dışarı aktığı görülür. Aynı zamanda ağzı açık uyumak aşırı tükürük üretimini tetiklediği için salya akmasına sebep olur.

3-)Uyku Pozisyonu

Bilinenin aksine yanlış uyku pozisyonu, ağızdan su gelmesine neden olur. Yüzü koyun yani midenin üzerine yatılması ağızdan salya gelmesini tetikler.

Ağızdan Su Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kişiyi günlük hayatta ciddi problemlerle karşı karşıya bırakan ağızdan su gelmesi sorunu ivedilikle tedavi edilmeli ve hasta normal hayata döndürülmelidir. En önemli adım, uzman bir doktora başvurarak, tetkiklerin yaptırılması ardından doğru tanının konulmasını sağlamak ve tedaviye başlamaktır. Rahatsızlığın kaynağı bulunmazsa yanlış tedavi daha büyük sorunlara yol açabilir.

Mide ilacı kullanımı genellikle mide rahatsızlıklarında kullanılan birincil tedavi seçeneğidir. İlaç kullanımı tek başına yeterli olmayıp, hastanın gıda tüketiminde dikkat etmesi hem yiyecek hem içeceklerde mideyi rahatsız edecek olanlardan uzak durması gerekir.

Muayene sonrası problemin burunda bulunan bir tümörden kaynaklandığı fark edilirse, cerrahi müdahale ile tümörün alınması gerekebilir. Böylece rahatsızlık kısa sürede geçer. Burunda bulunan tümör cerrahi operasyon ile geçebildiği gibi ilaç tedavisiyle de çözülebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta süreci bir doktor ile atlatmaktır.

Ağızdan su gelmesi, belli durumlarda boğaz bölgesinde oluşmuş mantar ya da bakteri kaynaklı enfeksiyon sonucu iltihaplanmaya bağlı olarak da görülebilir. Bu tarz durumlarda öncelikli olarak enfeksiyonun ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için ilaç tedavisi genellikle yeterli olacaktır. Fakat en önemlisi doktorun önereceği ilaçları kullanmaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ