Ayak Parmağı Kırığı
Ayak parmağında meydana gelen kırıkların birçok sebebi olabilir. Genellikle çarpma vurma gibi travmatik durumlar sonrasında meydana gelen kırıklar çeşitli hastalıklar sonrasında da kemik dokusunda meydana gelen hassasiyetten dolayı oluşabilmektedir.
Ayak parmakları yoğun miktarda kısa kemik içeren bir bölgedir. Bu kemiklerin herhangi birinde meydana gelen kırık çeşitli hareket bozukluklarına, kişinin yürümesinde sıkıntı çekmesine sebep olabilir. Genellikle meydana gelen kırık tek bir kemikten ziyade birden fazla kemikte meydana gelen çoklu kırık şeklindedir.
Ayak parmağında çeşitli travmalar sonrasında kemiğin kırılması;
- Kişinin yürümede zorluk çekmesi, küçük bir hareket dahi yaparken dayanılmaz acı hissetmesi,
- Ayak bölgesinin şişmesi, ödem yapması,
- Çeşitli morlukların, kanlanmaların gözlenmesi,
- Kişinin durur pozisyonda dahi ağrı ve acı duyması ile hızla anlaşılmaktadır.
Daha doğru açıklamak gerekir ise yukarıdaki belirtileri gösteren hasta yakın zamanda ayak bölgesine bir darbe aldı ise uzman hekim bu bölgedeki kemiklerde kırık ya da çıkık olmasından şüphe etmektedir.
Kırığın anlaşılması için;
- Uzman bir ortopedi uzmanının yok ise uzman bir hekimin el ile bu bölgeyi muayene etmesi,
- Şikayetlerin dile getirildiği bölgenin ayrıntılı filminin çekilmesi,
- Gerekli görüldüğü durumlarda MR(emar) çekimi ile kırıkların ayrıntılı görüntülenmesi gerekmektedir.
Tüm bu basamakların ardından uzman hekim tetkikleri değerlendirir, yapmış olduğu muayeneyi de göz önünde bulundurarak bir sonuca varır.
Sonuç eğer kırık ise kırığın boyutu, nasıl bir kırık olduğu belirlenir. Tedavi yöntemi için bir yol çizilir. Genellikle kırığın boyutuna bağlı olarak direkt alçı uygulaması, ameliyat ile önce kırığın düzeltilmesi ardından alçı uygulanması ya da platin takılması gerekmektedir. Tüm bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı uzman hekimin tarafından hastanın sağlığı riske atılmayacak şekilde hiç zaman kaybedilmeden verilmektedir.
Ayak Parmağı Kırığı İyileşmesi
Meydana gelen kırığın boyutuna ve yerine bağlı olarak iyileşme süresi değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle iyileşme 2-3 ay sürmektedir. Bu durum hastanın yaşına bağlı olarak, sağlığını etkileyen diğer durumlara bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir.
Kişi iyileşme sürecini hızlandırmak için;
- Verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalıdır.
- Beslenmesine çok özen göstermelidir.
- Doktorun vermiş olduğu egzersizleri düzenli olarak uygulamalı ve yanlış hareket yapmaktan kaçınmalıdır.