Bel Ağrısı ve Ayak Kasılması
Bel ağrısı ve ayak kasılması birbirinden bağımsız nedenlerden dolayı aynı zamanda meydana gelebilir. Ancak birbirine bağlantılı sebeplerle de oluşabilmektedir. Bu iki durum meydana gelen semptomlar ile, uzman hekim incelemeleri ve yapılan tahlil sonuçları ile ayırt edilebilmektedir.
Bel ağrısı ve ayak kasılması ani bir şekilde gelişebilir kişi böyle bir durumda yürüme, oturmada zorluk yaşayabilir, hareket kabiliyeti kısıtlanır. Bu durum kısa süre içerisinde kendiliğinden geçen nöbetler şeklinde meydana gelebileceği gibi kalıcı hasar şeklinde de kendini gösterebilmektedir.
Bel Ağrısı ve Ayak Kasılmasının Nedenleri Nelerdir?
1-)Romatizmal Hastalıklar
Romatoid artrit, ankilozan spondilit, lupus gibi çeşitli romatizmal hastalıklar genetik yapıya bağlı olarak meydana gelen otoimmün kaynaklı hastalıklardır. Bu hastalıklarda vücut kendi hücrelerine saldırmakta ve vücudun çeşitli bölümlerinde ağrı, inflamasyon ve yangılar oluşmaktadır. Bu hastalıkların bir çoğunda bel omurları etkilenmekte ve kemikleşme zaman içerisinde meydana gelmektedir.
Periferde meydana gelen inflamasyona bağlı olarak sık sık ayak tabanlarında ağrı ve kasılmalar, el ve ayaklarda ödem oluşumu gözlenmektedir. Bel bölgesinde meydana gelen kemikleşmenin boyutuna bağlı olarak ağrı ve batma gözlenir. Bu hastalıklarda tedavi bireye göre değişiklik gösterebilmekte, deneme yanılma yolu ile ilaç kullanılmaktadır. Kişinin ilaç kullanımına bağlı olarak şikayetleri azaltılabilir.
2-)Fıtık Kaynaklı
Bel fıtığı yanlış hareketler sonucunda aniden akut bir şekilde meydana gelebilir ya da zamana ve kişinin yıpranmasına bağlı olarak uzun yılar içerisinde gerçekleşebilir. Her iki durumda da oluşan bel fıtığı ileri evrelerde kişinin belinde şiddetli ağrılara, belde batmaya ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olmaktadır.
Bel fıtığına sahip kişilerin birçoğu ayak tabanında ve ayak çevresinde sık sık kasılmalar ve ağrı duymaktadır. Hatta bazı bel fıtığı tanıları kişinin uzun süredir devam eden ayak kasılmaları ve ağrılarının sonucunda konulabilmektedir.
Bel fıtığı fizik tedavi uzmanları tarafından uygulanacak doğru fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Bel omurlarına uygulanan baskı azaltılabilir. Fizik tedavi ile tedavi edilemeyen durumlarda hastanın şikayetleri göz önünde bulundurularak cerrahi müdahale uygulamasına gidilebilir.
NOT: Geçirilen trafik kazaları, iş kazaları ya da bu bölgelere alınan şiddetli darbeler sonucunda belde hasar meydana gelmesi gözlenebilir. Bu hasarın boyutuna bağlı olarak kişi akut ya da kronik bir şekilde ağrı yaşayabilmektedir.