Belde Şiddetli Ağrı ve Bıçak Saplanma Hissi
“Bıçak saplanması” şeklinde ifade edilen bel ağrısı, aniden hissedilen ağrının ifade ediliş şeklidir. Bu ağrılar ortaya çıktığında kişide rahat oturamama, ağrı, sızı, hareket kabiliyetinin kısıtlanması gibi durumlar ortaya çıkar. İlk olarak bu ağrının sebebi olarak bel fıtığı akla gelse de, tek neden bu değildir. Kasların anormal derecede gerilmesi sonucunda meydana gelen bu ağrı tipi, gün içinde kişinin çok fazla hareket halinde olması, uzun süre aynı pozisyonda oturması gibi sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir.
Ani Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
- Stres, hayatımızı olumsuz yönde etkileyen en önemli nedendir. Öyle ki etkileri hem fiziksel hem de ruhsal olabilmektedir. Stresin etkisi ile belde yer alan kaslarda gerilme meydana gelebilir ve bu durum da en ufak harekette şiddetli ve ani bir ağrıya yol açabilir. Sürekli stres altında çalışmak durumunda olan kişilerde bu sebep sıklıkla ortaya çıkmaktadır.
- Kilo kontrolü beden sağlığı için son derece önemlidir. Bireyin fazla kiloları farklı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Kilonun olması gerekenden fazla olması, obezite derecesinde kilolu olmak gibi nedenlerle belde ani ağrı ortaya çıkabilir. Bunun çözümü, kilonun normal seviyeye düşürülmesidir.
- Uzun saatler boyunca sabit şekilde oturan ya da masa başı bir işte mesai yapan kişilerde de bu tip bel ağrısı görülebilmektedir. Bunun yanında belin kaydırılarak oturulması, hatalı duruş ve oturuş pozisyonları sonucunda da bel ağrıları gündeme gelebilmektedir.
- Bel ya da bel bölgesinde yer alan organlarda bir rahatsızlık söz konusu olduğunda, bu rahatsızlık ağrı şeklinde bele vurabilir. En sık rastlanan, böbrek rahatsızlıklarıdır.
- Eklemlerde meydana gelen yıpranmalar, fiziksel baskılar karşısında kişiyi güçsüz kılar. Yaşın ilerlemesi sonucunda da kireçlenme durumu ortaya çıkar. Bel ağrısının sık karşılaşılan bir nedeni de kireçlenmedir.
Ani Bel Ağrısı Tehlikeli mi?
Bel ağrılarında yumuşak dokuların gerilmesi sorunu sıklıkla görülmektedir. Ancak kişide bazı belirtilerin ortaya çıkması, acil durum alarmı olarak düşünülmelidir ve zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Bu belirtiler arasında;
- Kısa zamanda bir tekrarlayan ağrılar,
- Kronikleşen ağrılar,
- 6 haftadan daha uzun süren ağrılar,
- Gittikçe şiddetlenen ağrılar,
- Ağrıya eşlik eden titreme ve ateş,
- Hızlı ve kısa sürede gerçekleşen kilo kaybı sayılabilir.
Bu gibi durumların ortaya çıkması halinde detaylı tetkik ve muayene gerekir. Aynı zamanda röntgen ya da X ray gibi grafilerin çekilmesi de gerekebilir. Doktor tarafından gerekli olduğu düşünülürse, MR ya da BT de çekilebilir.
Bel ağrısının önlenebilmesi için bireysel olarak bazı noktalara da dikkat etmek gerekir. Özellikle yere eğilme ve yerden kalkış pozisyonları ile ağır bir malzeme taşıma esnasında bele yüklenmeme gibi konularda azami dikkat göstermek gerekmektedir.