Boğazdan Gelen Tuhaf Sesler

  • 26 Kasım 2016
  • 26.974 kez görüntülendi.
Boğazdan Gelen Tuhaf Sesler

Boğazdan gelen tuhaf sesler, kişiyi çoğu zaman şaşırtmakta ve korkutmaktadır. Sesin kaynağı genel olarak kişi tarafından tam olarak anlaşılamaz. Uzman bir hekimin yapacağı muayene, gerekli tetkikler ve diğer semptomlar ile yorumlanması ile kişinin rahatsızlığı tam olarak bulunabilmektedir.

Boğazdan gelen tuhaf seslerin kaynağı birçok rahatsızlık olabilir. Doğru teşhisin konulması hastalığın doğru şekilde tedavi edilmesini ve semptomların hızla ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

Boğazdan Gelen Tuhaf Seslerin Nedenleri Nelerdir?

1-)Enfeksiyon Kaynaklı Hastalıklar

Boğazdan ikinci bir sesin gelmesi, tuhaf seslerin gelmesinin en sık gözlenen nedenleri arasında boğaz bölgesinde görülen üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır.

Boğaz enfeksiyonlarının dikkatli bir şekilde tedavi edilmemesi iltihabın geniş bir alana yayılmasına sebep olabilir. Özellikle ses tellerine iltihabın sıçraması sonucunda boğazdan tuhaf sesler gelebilmektedir.

Bu sebepten kaynaklı oluşan durumlarda kişinin enfeksiyonu ortadan kaldırıcı bir tedavi uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Bu durum akut bir şekilde gözlenir ve genellikle antibiyotik tedavisi ve iltihap kurutucular ile kısa süre içerisinde tedavi edilmektedir.

2-)Tümör Kaynaklı Oluşumlar

Tümör kaynaklı ses tonunda değişim ya da bilinmeyen tuhaf seslerin duyulması sık sık gözlenen bir durumdur. Özellikle sigara, alkol gibi çevresel zararlı maddelerin kullanılması sonucu baş gösteren kanser kaynaklı tümörlerde boğazda tuhaf ses oluşumu sıkça gözlenmektedir.

Tümör kaynaklı oluşumlar boğaz ve solunum bölgesinin herhangi bir yerinde olabilir. Gırtlakta ya da ses tellerinde meydana gelen tümörler ses tonunda değişimi ve boğazdan tuhaf ses gelmesine en sık sebep olan yerlerdir.

Tümör kaynaklı oluşan durumlarda öncelikli olarak gerekli tetkikler yapılar tümörün türü ve büyüklüğü belirlenmelidir. Belirlenen tümör uzman bir hekim tarafından gerekli görülen yöntem ile bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Kullanılacak yöntem cerrahi bir operasyon olabilir ya da ilaç ile tümörün küçültülmesi söz konusu olabilir.

3-)Kronik Hastalıklar

Özellikle solunum yollarını kaplayan bölgeleri etkileyen ya da bu bölgelerde var olan kronik hastalıklar uzun vadede kontrol altına alınamadığında bu tarz bir durumun oluşmasına sebep olabilmektedir.

Özellikle astım gibi inflamasyonlu kronik hastalıklarda hırıltı sesleri, boğazdan ikinci ve tuhaf bir sesin gelmesi söz konusu olabilmektedir.

Koah hastalığı akciğeri direkt etkileyen kronik bir hastalıktır. Akciğerlerin yeterince çalışamadığı geri dönüşümü olmayan bu hastalıkta zaman zaman bu tarz şikayetler oluşabilmektedir.

Kronik hastalıkların bu tarz semptomlar oluşturması genel olarak kullanılan tedavinin yeterli gelmediğinin ya da düzenli kullanılmadığının göstergesidir.

Şikayetin altında yatan çok ciddi rahatsızlıklar olabileceğinden ihmal edilmemeli, mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ