Burnumu Şiddetli Çarptım

  • 04 Ocak 2017
  • 15.247 kez görüntülendi.
Burnumu Şiddetli Çarptım

Kemik ve kıkırdaktan meydana gelen burun bölgesine sert darbe ve hasar alınması, burunda şişlik ve ağrı şeklinde kendini belli eder. Burun yapısı ve yüzde bulunduğu yer itibariyle travma etkenlerine oldukça müsaittir. Özellikle sporla uğraşan kişilerde, yüzüstü düşme akabinde veya kapıya, pencereye çarpma gibi durumlarda sık görülür.

Koku alma ve nefes alma fonksiyonlarını gerçekleştiren burna hasar alınması, koku alma işlevinin tam anlamıyla yapılamamasına ve kişinin nefes alırken zorlanmasına neden olarak kişinin gündelik yaşamını etkileyebilir.

Şayet burunda şişlik ve ağrıyla birlikte eğrilik söz konusuysa, kırık veya çatlaktan şüphe duyulur. Burunda oluşabilecek kırık; nefes darlığı ve kan akışını engelleyerek ciddi sorunlara zemin hazırlayabilir. Bu sebepten çok şiddetli bir darbe alındıysa ve çeşitli semptomlar gözleniyorsa, bir an evvel tıbbi destek alınmalıdır.

Burun Kırığı Belirtileri Nelerdir?

  • Burunda eğilme, şekil bozukluğu
  • Burunda ağrı ve şişlik,
  • Nefes darlığı, burun tıkanıklığı,
  • Burun bölgesinde morarma,
  • Şiddetli burun kanaması

Eğer burna sert darbe alındıktan sonra yukarıdaki belirtiler baş gösteriyorsa, kırık olduğunun göstergesi olabilir. Böyle bir durumda paniğe kapılmadan ilk yardım müdahaleleri gerçekleştirilerek, sağlık kuruluşuna gidilmesinde yarar vardır.

Burun Kırığı Tedavisi

Şiddetli darbe söz konusuysa, ilk olarak kanamanın boğaza kaçmasını önlemek adına kişinin kafası öne doğru eğilmeli ve ağrılı kısma buz uygulanmalıdır. Buzun cilde zarar vermemesi için havlu veya bezle sarılı şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir. Bu yöntem ağrıyı büyük ölçüde dindiricidir.

Halk arasında yapılan en büyük hatalardan biri; burundaki eğrili gidermek için baskı uygulamaya kalkışılmasıdır. Bu doğru bir yöntem değildir. Doktor haricinde burna hiç bir şekilde kuvvet uygulanmamalıdır. Ayrıca çok fazla kan akışı varsa, bir an evvel sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Kırığın boyutuna ve semptomlara göre uygulanacak tedavi yöntemi farklılık gösterebilir. İlaç tedavisi, fizik tedavi veya çok ciddi vakalarda cerrahi müdahale uzmanlar tarafından gerekli görülebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ