TSH Nasıl Dengelenir?

  • 07 Mart 2018
  • 2.476 kez görüntülendi.
TSH Nasıl Dengelenir?

TSH değerleri, beyinde bulunan hipofiz bezleri tarafından salgılanan bir homon olan TSH’nin alt ve üst değerleri olarak adlandırılır. TSH hormonu zaman zaman yükselebilir ya da değerlerinde düşüş yaşayabilir. Bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorunlarını engellemek için kişinin TSH hormonunu dengelemesi gereklidir.

TSH hormonu kan ile birlikte tiroid hormonuna gider ve tiroid bezlerinin çalışmasında büyük bir görev alır. Tiroid bezi normalin çok üstünde hormon salgılarsa, bu durumda T3 ve T4 hormonlarında da büyük bir artış meydana gelir. Bu artış ile birlikte de TSH hormonu üzerinde azalma birlikte gelir. İkisinin çalışması arasında tam bir ters orantı vardır.

TSH Hormonu Nasıl Dengelenmeli?

TSH hormonunu dengeleyebilmek için birçok farklı yöntem vardır. Kişinin bu hormon değerlerini normale çekebilmesi için yapabileceği işlemlerden birisi yedikleri besinlere dikkat etmek olacaktır. TSH hormonu dengelenmesinde kullanılabilecek besinler arasında dereotu, şeftali, mısır, böğürtlen, ıspanak, kırmızı ve kara lahana, turp, soya türleri, brokoli, yer fıstığı ve Brüksel lahanası gibi çok sebze ve meyve yer almaktadır. TSH hormonu değelerinin düşmesi halinde kişinin bu besinleri çok sayıda tüketmesi gerekmektedir.

TSH Hormonu Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

TSH hormonunda zaman zaman yükselmeler ve düşüklükler görülebilir. Bu duruma neden olan çok sayıda etken bulunur. TSH hormonunun yükselmesinin birçok belirtisi bulunur. Kişinin bu belirtiler ile sık sık karşılaşması durumunda doktora gitmesi tavsiye edilir. TSH hormonu belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ayak tabanlarında sararma,
  • Cilt renginde solgunluk,
  • Saçların aşırı biçimde zayıflaması ve incelmesi,
  • Avuç içlerinde sararma,
  • Göz çevresinde meydana gelen şişlikler,
  • Pullanma ve kuruluk.

TSH hormonu yüksekliği yalnızca fiziksel değişimlere neden olmaz. Bu değerler aynı zamanda psikolojik değişimlere neden olabilir. Bu psikolojik değişimler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Depresyon,
  • Bunalma,
  • Odaklanma zorluğu,
  • Konuşmada zayıflık.

TSH Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

TSH hormonunun yükselmesinin birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenlerden birisi tiroid bezlerinde meydana gelen sorunlardır. Kişinin tiroid bezlerinde herhangi bir hastalık ya da kanser oluşması durumunda TSH hormonunda yükseklik meydana gelebilir.

TSH hormonunun yükselmesinin diğer bir sebebi de kullanılan ilaçlardır. Tiroid bezi ile ilgili hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak bu hormon değerlerinin yükselmesine neden olabilmektedir. TSH hormonu yüksekliğinde menopoz dönemi de oldukça etkilidir. Kişinin soya özlü çok fazla ürünü tüketmesi de hormonun yükselmesinde neden olan diğer bir etkendir. Kişinin bu tarz bir sorunda doktora gitmesi tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ