Ciltte Çıkan Kırmızı Noktalar

  • 15 Şubat 2018
  • 13.799 kez görüntülendi.
Ciltte Çıkan Kırmızı Noktalar

Ciltte çıkan kırmızı noktalar, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Ciltte çıkan kırmızı noktalarla birlikte, kuruluk, kaşıntı, dökülme gibi rahatsızlıklar da oluşabilir. Bu tür rahatsızlıkların çeşitli sebepleri vardır.

Ciltte Çıkan Kırmızı Noktaların Nedenleri Nelerdir?

1-)Alerji

Alerji, vücudun herhangi bir maddeye karşı reaksiyon göstermesidir. Alerjiye sebep olan maddeye alerjen madde denir. Alerjen madde, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin bazı kişilerin karabibere alerjisi varken bazılarının toza, bazılarının ise polene alerjisi vardır. Alerjen madde, kişi ile temas ettiği takdirde vücut bazı reaksiyonlar verir. Bunlar kaşıntı, kızarılıklık, şişlik gibi reaksiyonlar olmakla birlikte ciltte kırmızı noktaların oluşmasına da sebep olur.

2-)Akne

Vücutta bakteriler çoğaldıkça akneye sebep olabilir ve bazı cilt problemlerine yol açabilir. Henüz başlangıçta olan akne oluşumu ciltte kırmızı noktaların oluşmasına yol açabilir.

3-)Haşereler

Bazı böceklerin ısırığı (sivrisinek) ciltte kırmızı noktaların oluşmasına neden olabilir. Bu kırmızı noktalar tek bir tane değildir ve ısırığa maruz kalan bölgeyi tamamen kaplayabilir. Noktalarla birlikte kaşıntı ve tahriş de gözlemlenebilir. Kaşıntı genel olarak kısa sürede geçer, eğer kaşıntı geçmemişse ve kaşıntıyla birlikte şişlik oluşumu da varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

4-)Ürtiker

Ürtiker, kurdeşen ismiyle yaygınlaşmış bir hastalıktır. Genellikle gıda alerjisi sebebiyle ürtiker oluşur. Ürtiker, vücudun farklı bölgelerinde gruplar halinde veya tek tek kırmızı noktalar şeklinde oluşmaktadır.

5-)Zona Hastalığı

Ağrı, karıncalanma, kaşıntı gibi belirtilerle birlikte meydana gelen kırmızı noktalar zona hastalığının belirtisi olabilir. Doktora danışmak gereklidir.

6-)Uyuz

Uyuz hastalığı, deride pullanma, ciltte küçük kırmızı noktalar gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Genellikle parmakların iç tarafında, parmak aralarında meydana gelen uyuz hastalığı; kremlerle, merhemlerle tedavi edilebilir.

7-)Purpura Hastalığı

Vücuttaki minik kan damarları zayıfladığında sızıntıya sebep olabilir. Vücuttaki bu sızıntı, mor ya da kırmızı beneklerin oluşmasına yol açabilir. Purpura hastalığı, konjenital rubella sendromu ya da vaskülit olarak da tanımlanır.

8-)Kızamık

9-)Enfeksiyon

Enfeksiyona maruz kalan vücut, 10 gün aradan sonra ciltte kırmızı benekler oluşmasına neden olabilir. Bu kırmızı benekler, ilk başta yüz bölgesinde kendini gösterir ve sonrasında bütün vücuda yayılır. Kızamığın tedavisi mutlaka doktor gözetiminde yapılmalıdır.

10-)Doğum Lekesi

Doğum lekeleri genellikle bebek doğduğunda fark edilse de bazen uzun yılların ardından da oluşabilir.

11-)Güneş Alerjisi

Güneş, vücutta kahverengi güneş lekeleri dışında kırmızı beneklerin oluşmasına da sebep olabilir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.

12-)Hava Şartları

Aşırı sıcak veya aşırı soğuk havalar özellikle yüz bölgesinde kırmızı noktaların oluşmasına yol açabilir. Genellikle yüz bölgesinde görülen bu kırmızı benekler vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir.

13-)Hijyen

Vücut, yeterince hijyenik değilse vücutta kırmızı noktaların oluşmasına yol açabilir. Çünkü hijyen olmadığı durumlarda virüs ve bakteriler vücuda yayılmakta ve vücut bu şekilde reaksiyon göstermektedir.

14-)Lösemi

Kırmızı noktalar basite alınmamalıdır. Lösemi gibi ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olarak vücutta kırmızı noktalar da oluşabilir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Ciltte Çıkan Kırmızı Noktaların Tedavisi ve Bazı Önlemler

  • Vücut her zaman temiz tutulmalıdır.
  • Akneler uygun biçimde vücuttan arındırılmalıdır.
  • Vücut, böcek sokmalarına ve güneşin zararlı ışınlarına karşı daima korunmalıdır.
  • Alerji durumuna karşı mutlaka alerji testi yapılmalıdır. Alerjen madde tespit edilirse, vücuda temasından kaçınılmalıdır.
  • Herhangi bir ciddi tehlike durumuna karşın mutlaka doktora başvurulmalıdır ve doktorun önerdiği tedaviye uygun hareket edilmelidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ