Çocuğun İdrarı Aşırı Kokuyor
Çocuğun idrarı aşırı kokuyor şikayetinin altında birçok farklı sebep yatıyor olabilir. En doğru tanı için çocuğun mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi ve uzman bir hekim ile görüşülmesi gereklidir. Çocuğun idrarında meydana gelen aşırı koku çeşitli hastalıklara işaret ediyor olabilir. İdrarda meydana gelen bu değişimler sindirim sistemi problemlerinin yanı sıra idrar yolu enfeksiyonundan da kaynaklı olabilir. Tedavinin yapılması ile birlikte idrarda meydana gelen bu kötü koku da yok olacaktır.
Çocuğun İdrarı Neden Kokar?
Sağlıklı bir çocuğun idrarı genel olarak açık bir renktedir ve kokusuzdur. Bazı sağlık sorunları ise çocukta idrarın farklılaşmasına ve kötü kokmasına neden olabilmektedir. Çocuk idrarında görülen bu değişimin birçok farklı sebebi olabilir. En sık görülen sebepler arasında ise şunlar yer almaktadır:
1-)İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu çocukta görülen idrar kokusunun belirtilerinden birisidir. İdrar yolu enfeksiyonu bilindiği üzere hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Üşütme, soğuk içeceklerin tüketimi gibi etkenlerin tetiklediği idrar yolu enfeksiyonunda, tedavi için doktorun önerdiği ilaçların kullanımının yanı sıra sağlıklı bir beslenme düzeni de gereklidir. İdrar yolu enfeksiyonu sonucunda çocukların idrarı daha kokulu bir hale gelebilir. Hastalığın tedavisi ile birlikte bu koku da ortadan kalkacaktır.
2-)Sistit
Çocukların idrarının kötü kokmasının diğer bir sebebi ise sistit hastalığıdır. Mesane bölgesinde görülen enfeksiyonlara tıp dünyasında sistit denilir. Sistit hastalığı çocuklarda da görülebilen bir sağlık sorunudur ve belirtileri arasında idrarın kötü kokması yer alır. Bu gibi belirtiler çocuğunuzda mevcut ise tedavi ve tanı için mutlaka doktorunuz ile görüşme yapmanız gereklidir. Sistit hastalığının diğer belirtileri arasında çocukta sık sık altına kaçırma, ağrılı idrar yapma ve idrarda bakteri bulunması gibi belirtiler yer alır. İdrarda kanama olması durumunda ise mutlaka acile başvurulmalıdır.
3-)Akut Piyelonefrit
Böbrek bölgesinde oluşan enfeksiyonlar sonucunda akut piyelonefrit hastalığı ortaya çıkabilir. Bu durum idrarda kötü kokuya neden olan etkenlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer belirtiler arasında ise yüksek ateş, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler yer almaktadır.
4-)Kronik Piyelonefrit
Kronik piyelonefrit ise reflü sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Çocuklarda görülen gelişme geriliği ve hipertansiyon(yüksek tansiyon) bu hastalığın etkisi ile ortaya çıkabilmektedir. İdrarda kötü kokuya da neden olan hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Çocuğun İdrarında Meydana Gelen Koku Nasıl Geçer?
Çocuğunuzun idrarında normal dışı kötü bir koku varsa bu durumda yukarıda saydığımız nedenlerden birisi etkili olabilir. Tedavi için öncelikle bu durumun altında yatan etken araştırılmalı ve buna uygun bir şekilde tedavi süreci başlatılmalıdır. Yapılacak diğer yöntemler arasında ise çocuğun bol bol su tüketmesini ve su içeren gıdalar tüketmesini sağlamak olacaktır.