Diş Kökü İltihapları

  • 18 Aralık 2017
  • 10.827 kez görüntülendi.
Diş Kökü İltihapları

Diş kökünde oluşan iltihaplar genellikle erken dönemlerde belirti göstermez. Fark edilmeyen iltihaplar ilerler ve ciddi problemlere hatta diş kayıplarına yol açabilir. Diş kökü iltihaplanması birçok insanda görülebilen yaygın bir durumdur. Diş ve ağız problemlerinin yaşanmaması için diş sağlığına dikkat edilmeli ve düzenli olarak kontrole gidilmelidir. Bu sayede dış kayıplarının önüne geçilebilir.

Diş Kökü İltihaplarının Nedenleri Nelerdir?

Diş kökünün iltihaplanması diğer ağız iltihaplarında ne daha nadir karşılaşılan fakat daha ciddi probleme yol açabilen bir durumdur. Diş kökü çeşitli sebeplerden iltihaplanabilir. Bunun en sık karşılaşılan sebebi ağız temizliğine dikkat etmemektir. Ağız temizliği ihmal edilirse ağız içerisinde mikroorganizmalar artar ve ağızdaki dokulara veya dış köküne yerleşebilir. Bu durumda iltihaplar oluşur. Şekerli besinlerin fazlaca tüketilmesi sonucunda ağızda kalan şeker mikroorganizmalar için uygun yaşama ortamı oluşturur ve çoğalmalarını sağlar. Ağız içerisinde miktarı artan mikroorganizmalar çeşitli dokularda iltihaplara yol açar.

Önceden geçirilmiş kanal tedavileri sırasında diş kökü enfeksiyon kapabilir. Diş doktorunun dikkatsizliği ve sağlıksız koşullarda yapılan ağız operasyonları enfeksiyon riskini artırır. Kanal tedavisinden sonra dolgulu dişlerdeki dolgu zayıflayabilir. Bu durumda mikroorganizmalar diş köküne doğru ilerler ve enfeksiyona sebep olur. Yine diş çürükleri ve dişlerdeki çatlaklar diş kökünde iltihap oluşmasına sebep olabilir.

Diş Kökü İltihaplanmasının Belirtileri Nelerdir?

İltihap diş kökünde olduğundan ve gözle görülmediğinden kolay fark edilmez. Fakat bazı belirtiler verebilir. En yaygın belirti diş ağrısıdır. Bu diş ağrıları son derece şiddetlidir ve bazı durumlarda kulağa vurabilir. Bununla birlikte sistemi şişme görülebilir. Dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet artar ve ağızda kötü tatlar oluşur. Vücutta bir iltihap bulunduğundan ateş ve halsizlik gibi sistemik belirtiler de görülür.

Diş Kökü İltihaplanmalarının Tedavisi Nasıldır?

Diş kökü iltihapları tehlikeli olabileceğinden ve kendiliğinden geçmeyeceğinden dolayı özellikle geçmeyen diş ağrısı görüldüğünde bir doktora başvurulmalıdır. Doktor şikayetin diş kökünde oluşan bir iltihaptan kaynaklandığını belirlerse gerekli tedaviye başlar. Diş kökü iltihaplarının tedavisinde iltihap derecesi önemlidir.

Eğer iltihap fazla ilerlememiş ise kanal tedavisi ile diş kökündeki iltihap temizlenir ve kanal uygun dolgu maddeleri ile kapatılır. Eğer iltihap fazla ilerlemiş ve kanal tedavisi ile temizlenmeyecek düzeyde ise diş çekilir ve iltihap temizlenir. Eğer iltihap temizlenmezse ilerler ve çene kemiğine kadar etkileyebilir. Bu yüzden vakit kaybetmemek önemlidir. Erken teşhis durumunda diş kurtarılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ