Gastrit Kalp Çarpıntısı Yapar mı?
Gastrit rahatsızlığından muzdarip kişiler, kalp çarpıntısı yaşadıklarında şüphe duyarak gastrit kalp çarpıntısı yapar mı merak ederler. Genellikle mide ve vücudun diğer bölümleri arasında bir bağ olduğu bilindiği için bu sorunun sorulması normaldir. Özellikle gastrit konusunda sürekli ağrı hissi ile yaşayan ve midesi sürekli rahatsız olan kişileri son derece dikkatli olmalı ve vücut sinyallerini takip etmelidir. Aksi halde olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.
Gastrit Nedir?
“Mide zarında iltihaplanma” olarak ifade edilebilecek olan gastrit, enfeksiyonlar sonucu oluşur. Bu rahatsızlığı ortaya çıkaran enfeksiyon tıp literatüründe “helicobacter” olarak isimlendirilmektedir. Bakteri midede asit dengesini bozarak ağrıya neden olur. Özellikle kişinin midesinin üst başlangıcında yanma hissetmesi ya da ağrı hissi duyması başlıca belirtilerdir. Bunun yanında;
- Geğirti meydana gelmesi,
- İştahsızlığın başlaması,
- Hazımsızlık gibi belirtileri de bulunmaktadır.
- Çok ileri düzeyde oluşan gastrit hastalarında mide bulantısı ve buna bağlı olarak kusma da görülebilmektedir. Bunların yanı sıra gastrit, sırt üstü yatma pozisyonundaki kişide rahatsızlık hissi uyandırmaktadır.
Özellikle asitli, yağlı ve baharatlı gıdaların gastriti tetiklediği bilinmektedir. Bu nedenle doktor gözetiminde hazırlanan bir diyet programı varsa, gastrit hastası olan bireyin bu listeye uyması son derece önemlidir.
Gastrit ve Kalp Krizi Riski
Gastrit rahatsızlığının kalpte çarpıntıya neden olduğu artık tıp dünyasında bilinen bir gerçektir. Ancak kalp çarpıntısının tek belirtisi gastrit değildir. Kalp çarpıntısı farklı sebeplere bağlı olarak da meydana gelebilir. Özellikle kişi, ağır stres altındaysa çarpıntı ortaya çıkabilir. Bunun yanında çarpıntıya neden olan sebepler şu şekilde sıralanabilir;
1-)Kalp Rahatsızlıkları
Özellikle kalp rahatsızlığına sahip olan kişiler, kalp krizi riski taşımaktadır. Bu nedenle bu kişiler sürekli gözetim altında olmalı, beslenme ve uyku alışkanlıklarına dikkat etmelidir.
2-)Kansızlık
Kırmızı kan hücrelerinde meydana gelen düzensizlik sonucunda kişilerde kansızlık ortaya çıkabilir. Kansızlıkla bağlantılı olarak da kalp çarpıntısı, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.
3-)Fiziksel Aktiviteler
Vücudun çok fazla yorulması kalp rahatsızlıklarını da tetiklemektedir. Bunun yanında beslenme düzensizliği de bu durumu tetiklemektedir.
Gastritin kalp krizine doğrudan neden olduğuna yönelik bir belirtisi söz konusu değildir ancak tetikleyici olabilmektedir. Bu nedenle gastrit ilerlemesi doktor tarafından kontrol edilmelidir. Bazı durumlarda gastritle birlikte reflü de çarpıntıyı tetikleyebilmektedir. Göğüste daralma, nefes almada güçlük gibi sorunlar yalnızca gastritle ilişkilendirilmemeli, kalp rahatsızlıklarını tetikleyici faktörler olduğu unutulmamalıdır.