İğne Ağrısı
İğne genellikle hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu işlem ilacın daha çabuk kana karışması ve hemen etki göstermesi için sıkça tercih edilmektedir. Hastalıkların tedavisi haricinde oluşabilecek bazı hastalıkları önlemek ya da bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla da iğne yapılabilmektedir.
İğne yapılırken, vücutta ağrının ve acının fazla hissedilmeyeceği bölgeler tercih edilmektedir. Bu oluşabilecek ağrı ya da acı durumu genellikle sinirlerle ilgilidir yani sinirlerin az olduğu bölgelerde ağrı ve acı hissi şiddetli olmamaktadır. Vücudumuzda da bu bölgeler kalçalardır. Bu nedenle iğne yapılırken kalça tercih edilmektedir.
İğne Yapıldıktan Sonra Neden Ağrı Olur?
Enjektörden alınan ilaç iğne yardımıyla vücuda aktarılır. Elbette bu işlem uygun ortamda, işinde uzman kişiler tarafından yapılmalıdır ve kesinlikle steril malzemeler kullanılmalıdır. Sonrasında iğne sinirlerin az bulunduğu kalça bölgesine enjekte edilir.
Kadın erkek, küçük büyük fark etmeden yer yaşta iğne yapılmaktadır ve genellikle can yakıcı olacağı düşünüldüğü için de korkuya neden olur. İğne yapılan kişinin o esnada kendini kasmaması çok önemlidir. İğne çok ince olduğundan kırılabilir ve hatta çıkarılması için cerrahi müdaheleye ihtiyaç duyulabilir.
İğne vurulan yerlerde oluşabilecek ağrının nedenleri şöyle açıklanabilir:
- Steril olmayan yerlerde veya steril olmayan malzemelerle hastaya iğne vurulursa hasta enfeksiyon kapabilir. Bu durum bölgenin iltihaplaşmasına ve dolayısıyla ağrı oluşmasına neden olabilmektedir.
- İğne işinde uzman olmayan kişilerce vurulursa sinirlere denk gelebilir. Sinire denk gelen iğneler ağrıya ve uyuşmalara neden olabilmektedir. Yanlış bölgeye yapılan iğneler kalçada ve bacakta şiddetli ağrılara yol açmaktadır ve kişinin sakat kalmasına bile neden olabilmektedir. Bu nedenle iğnelerin hemşire ya da doktor tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.
İğne Yapıldıktan Sonra Oluşan Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?
İğne sonrası oluşan ağrı ve acı aslında normaldir. Bu ağrılar kısa süreli ve geçicidir. Kişi hemen geçmesini istiyorsa evde basit birkaç işlem uygulayarak tedavi edebilir. Örneğin biraz pamuk veya peçeteye bir miktar kolonya döküp iğne vurulan bölgeye hafifçe masaj yapılabilinir ya da ütüyle ısıtılan bir havlu ile bölgeye sıcak kompres uygulanabilir. Bu işlemler ilacın kana hızlı bir şekilde karışıp emilimin hızlanmasına ve ağrının azalmasına neden olacaktır.
İğneden sonra oluşan ağrı geçmiyor ve şiddetini arttırıyor ise kişi vakit kaybetmeden hemen bir doktora başvurulmalıdır. Gereken tetkikler yapıldıktan sonra ağrının kaynağı bulunur ve tedavi süreci başlar.
NOT: Kolonyanın, cildin tahriş olmaması için az miktarda kullanılması tavsiye edilmektedir.