İltihaplı Kist

  • 12 Aralık 2017
  • 3.775 kez görüntülendi.
İltihaplı Kist

Yazımızda öncelikle kistin tanımından ardından detaylıca kistin nedenlerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsedilmektedir.

Kist Nedir?

Küçük bir kapsül şeklinde sıvı, yağ veya gazla dolu bir kitledir. Vücudunun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Büyüklükleri değişkenlik gösterebilir. Vücudun belli noktalarında çıkan kistler ağrıya sebep olabiliyorken, bazıları acısız olacağı için fark edilmesi uzun sürebilir. Genel olarak kist tedavileri cerrahi müdahale ile gerçekleşir. Fakat öncelikle gerekli tetkiklerin yapılması ve konulan teşhise göre tedavi uygulanması gerekir. Bazı kistler kanserin belirtisi olarak görülebileceği için süreçte çok dikkatli olunmalıdır. Patolojiye gönderilen kistten alınmış bir parça sonrasında tanı konulabilir.

Kist Neden Olur?

1-)Hormonal Dengesizlik

Vücuttaki kistlerin varlığı her zaman belirli bir hastalığın belirtisi olarak görülmeyebilir. Örneğin hormonal dengesizliklerden kaynaklı iç organlarda kist görülebilir. Özellikle birçok kadının çoğunlukla şikayetçi olduğu kistler yumurtalık ve göğüslerde görülebilir. Sağlıksız beslenme ve fazla kiloya sebebiyet verebilir.

2-)Enfeksiyon

Vücutta kapılan bazı enfeksiyonlar sonrası salgı çıkış noktaları kapanır ve kist oluşabilir. En tehlikelileri rahim ağzı ve vajinal enfeksiyonlardır. Özellikle rahim ağzı bölgesinde oluşan enfeksiyonlar sonrasında rahim ağzı kanserine sebep olabilir ve hastanın rahmi alınabilir. Bu yüzden sonuçların daha kötü olmaması adına belirtilerin hissedilmesi halinde doktor kontrolüne başvurulması gerekir.

3-)Hamilelik

Bazı kistler, hamile kadınlarda ana rahmindeyken oluşabilir. Bebekte bir organın düzgün gelişmemesine bağlı olarak çıkabilir.

4-)Tükürük Bezelerinde veya Yağ Bezelerinde Tıkanma

Tükürük veya yağ bezelerinin ağız bölgesinin tıkanması halinde bezlerde kistlenme olabilir. Deri yüzeyinde meydana gelen kistler ise kıl kökünün zarar görmesinden kaynaklanır.

Kist Tedavisi

Vücudun her bölgesinde çıkan kist yerine göre farklı bir yöntem uygulanarak tedavi edilir. Kistlerin çoğunluğu çevresinde içi sıvı dolu bir zar bulundurur ve bu sıvı iltihaplıdır. İçerideki iltihaplı sıvının dağılması halinde vücut mikrop kapar. Yüz bölgesinde çıkan sivilcelerin sıkılması halinde bölgeye daha fazla yayılıp sivilceyi yaygınlaştırması gibi düşünülebilir.

Kadınlarda meydana gelen kistler, düzenli jinekolog muayeneleri esnasında fark edilebilir. Bu yüzden kadın hastaların kadın doğum uzmanlarına düzenli olarak görünmeleri gerekir. Sadece kist için değil, cinsel birliktelik, hormonal denge ve rahim bölgesinde oluşabilecek rahatsızlıklar erken tanıda daha kolay tedavi edilebilir.

Öncelikle kistin iyi huylu olup olmadığı teşhis edilir. İyi huylu olmayan kistler fark edilmemesi halinde kötü huylu olabilir ve müdahale yöntemi değişir. Kistin kötü huylu olması halinde ameliyat öncelik olmaz. Öncelikle kistten alınacak bir parça incelenir ve bunun sonucunda tedavi yöntemi şekillenir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ