Kalçamdaki Yanma ve Ağrılar
Gün içinde neredeyse her harekette aktif olarak kullanılan kalçada, kimi zaman ağrı ve yanma sorunları baş gösterebilmektedir. Kalçada ağrı ve yanma birden bire olabileceği gibi yavaş yavaş da meydana gelebilmektedir. Şikayetler herhangi bir rahatsızlığın bulgusu olarak değerlendirilmez. Ancak beraberindeki diğer semptomlar izlenerek şikayetlerin altında yatan neden saptanabilir.
Kalçada ağrı şikayeti çok şiddetli olabileceği gibi kendini hafif ağrılar şeklinde de gösterebilir. Ağrı gözardı edilmeden bir an evvel sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Kalça Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Zorlama(Travma Etkenleri)
Kalça vücuttaki en büyük ekleme sahip ve dayanıklı bir yapıda olmasına rağmen kemikler arasındaki kıkırdak zamanla yıpranır. Kıkırdağın yıpranması durumunda eklemlere destek veremez hale gelmektedir. Özellikle yaşlılık dönemindeki kişilerde bu sebebe bağlı olarak kalça ağrısı şikayetine sık rastlanmaktadır.
Ayrıca kalçaya çok fazla yük binmesi ve kalçanın aniden olmadık bir hareket yapmaya zorlanması da kalçanın incinmesine neden olarak bu bölgede ağrıya sebebiyet verebilmektedir.
Eklem Kireçlenmesi
Tıp literatüründe osteoartrit olarak ifade edilen eklem kireçlenmesi, eklem ağrısının en bilindik nedenlerinden biridir. Daha çok diz, el, bacak ve kalça bölgelerinde kireçlenme görülmektedir. Kalça bölgesinde oluşan kireçlenme, kalça ağrısı şikayetine sebebiyet verebilmektedir. Eklem kireçlenmesinin en bariz göstergesi, eklem ağrılarıdır.
Kalça Kırılması
Yaşlı kimselerde kemiklerin gücünü kaybetmesiyle birlikte kalça kırılmasına daha sık rastlanır. Kalça kırılması, şiddetli ağrılarla kendini belli eder. Yalnızca yaşlılık döneminde değil, kalçaya çok şiddetli darbe alan kimselerde ve kemik erimesi(osteoporoz) hastalığı olanlarda da görülebilmektedir.
Kalçada hissedilen ağrıların yukarıda bahsedilenler dışında pek çok nedeni olabilir. Ağrının altında yatan nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik tedavisi için mutlaka uzman doktora başvurulması gerekmektedir.
Kalçada yanma ile hissedilen ağrılar kimi zaman kıl dönmesinin belirtisi niteliğinde olabilmektedir. Kuyruk sokumu bölgesinde yağ bezesine benzeyen şişlik olarak kendini gösteren kıl dönmesi, beraberinde kuyruk sokumunda ağrı ve yanma gibi şikayetlere de sebep olabilmektedir. Özellikle gün içinde sürekli olarak oturarak çalışan kişilerde kıl dönmesi sorununa sık rastlanmaktadır. Şayet kuyruk sokumuna doğru ağrı ve şişlik söz konusuysa, derhal doktora gitmekte fayda vardır.