Karnın Alt Kısmında Hassasiyet
Karnın alt kısmında ortaya çıkan hassasiyet, özel bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Ağrı yalnızca karnın alt tarafında yoğun bir şekilde hissedilir durumda ise sebeplerinin bulunması çok daha kolay olmaktadır.
Karnın Alt Kısmında Hassasiyet Nedenleri Nelerdir?
- Regl dönemlerinde kadınlarda karnın alt bölgesinde hassasiyet ve ağrı oluşumu çok sık olarak görülmektedir. Regl öncesinde ya da regl sırasında bu gibi bir hassasiyet ortaya çıkar ve dönemin sonunda karın eski haline döner. Eski haline dönmüyor ve hassasiyet devam ediyorsa, bir rahatsızlık belirtisi olabilir.
- Yumurtalık ve rahimde ortaya çıkan herhangi bir miyom, kist oluşumu durumunda da alt karın hassasiyeti görülür. Cinsel hayatı aktif olan kişilerin ya da defalarca doğum yapmış kadınların rahminde ya da vajina girişinde, enfeksiyondan kaynaklanan bir duyarlılık ortaya çıkabilmektedir.
- Karın üst ya da alt bölgesine alınan herhangi bir darbe ya da yaşanan travmatik bir olay sonucunda, bu bölgede ağrı ve hassasiyet görülmesi olasıdır. Bunun başlıca nedeni karın iç zarında yırtık oluşmasıdır. Aynı zamanda gözle görülebilen şişlik ya da morarma da söz konusu olabilir.
- Apandis ile ilgili sorunlarda, apandisit rahatsızlığında ya da apandis patlamasında da karın alt bölgesinde hassasiyet meydana gelebilir. Bu gibi bir durumda, birey, karnın alt bölümünde çok şiddetli ağrı hisseder ve ağrı kasıklarda da hissedilir. Gittikçe şiddetlenir ve müdahale edilmediğinde hayati risk taşır. Bu yüzden vakit kaybetmeden kişi hastaneye götürülmeli ve cerrahi operasyonla apandisi alınması gerekli görülebilir..
- Gebeliğin ilk dönemlerinde daha fazla olmakla birlikte, her döneminde karın hassasiyeti hissedilmektedir. Gebelik ilerledikçe karnın büyümesine ve deri yüzeyindeki gerilmenin artması sonucunda hassasiyet de fazlalaşır.
- Böbreklerle ilgili sorunlar, böbrek ağrısı ya da taş düşürme gibi durumlarda ağrı karın bölgesinde de yoğun olarak hissedilebilmektedir.
Diğer Nedenler
Tıbbi olarak bazı durumlar da karın hassasiyetine neden olabilmektedir. Özellikle mesane ile ilgili sorunlarda, sıklıkla karın alt bölgesinde hassasiyet görülebilmektedir. Aynı şekilde bağırsaklarla ilgili herhangi bir sorunda; bağırsak iltihaplanması, bağırsaklarda kitle oluşumu ya da tıkanıklık gibi durumlar sonucunda karında da ağrı hissi ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak kilo kaybı, iştahsızlık, vücut ısınsın yükselmesi, mide bulantısı ve ağrı gibi semptomlar bireyde fizyolojik yapıya bağlı olarak ortaya çıkabilir.
İdrar yolları ile ilgili rahatsızlıklarda ağrı ve hassasiyet ilk olarak karın alt bölgesinde hissedilir. Buna ek olarak kadınlarda jinekolojik rahatsızlıklar ya da kolon kanseri gibi durumlar da temel nedenler arasında yer almaktadır.
Kalp ve damar rahatsızlıklarının bir yansıması olarak, nefes darlığı, göğüste ağrı, sırt ağrısı gibi semptomların yanı sıra alt karında ağrı gözlemlenebilir. Ayrıca vitamin eksikliklerinden kaynaklanan bağırsak rahatsızlıklarında ve B12 eksikliği, protein eksikliği gibi durumlarda da bu rahatsızlığın ortaya çıkması muhtemeldir.