Kemik Sızlaması

  • 01 Mart 2018
  • 1.926 kez görüntülendi.
Kemik Sızlaması

Kemikler, iskelet sistemimizdeki en önemli yapılar olduğu için kemik sızlaması oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kemiklerde oluşabilecek herhangi bir problem başka bir hastalığın sonucu veya hastalığın kendisiyle alakalı olabilir. Uzun süreli kemik ağrıları veya kemik sızlaması bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Kemik Sızlamasının Nedenleri Nelerdir?

  • Osteoporoz yani kemik erimesi kemik sızlamasına neden olmaktadır. Kemik sürekli kendini yenileyen bir yapıdır fakat yaşlanma, kemik yenilenmesini engeller. Kişi yaşlanmaya başladıkça kemik dokularındaki yenilenme hızı düşmekte, yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle de kemik erimesi durumu söz konusu olmaktadır. Kadınlarda östrojen ve erkeklerde testesteron hormonunun düşmesi, yaşlanmayla birlikte gelen hareketsizlik, tütün ve alkol tüketimi ve fazla zayıf olmak gibi durumlar kemik erimesini ve kemik kaybını tetikler.
  • Ergenlik döneminde görülen kemik sızlası durumu büyümekten kaynaklıdır. Ergenlik döneminde; özellikle kemik uçlarında büyüme ağrıları görülmesi normaldir.
  • Osteomiyelit adı verilen kemik iltihabı da kemik sızlamasına yol açmaktadır. Vücuda giren mantarlar veya bakteriler kemiklere bulaştığında kemik iltihabına neden olmaktadır. Bakteri ve mantarlar, genel olarak derin yaralanmalar sonrasında veya kan dolaşımı yoluyla kemiklere bulaşmaktadır. Kemik iltihabı tedavi edilmediği durumlarda kemik kaybına yol açabilir.
  • Kalsiyum eksikliği ve D vitamini eksikliği de kemik sızlamasına neden olmaktadır. D vitamini ve kalsiyuma kemik gelişimi için ihtiyaç vardır. D vitamini ve kalsiyum eksikliği söz konusu olduğu durumlarda ise kemik sızlaması durumu ile karşılaşmak mümkündür. Kötü beslenme ve güneş ışığından yeterince faydalanmamak D vitamini ve kalsiyum eksikliğine neden olmaktadır. D vitamini eksikliği; osteomalazi adı verilen kemik yumuşaması hastalığına ve raşitizm denilen kemik hastalığına da sebep olmaktadır.
  • Böbrek kanseri, akciğer kanseri, beyaz kan hücresi kanseri, osteosarkom, kan kanseri, ewing sarkomları, nöroblastom gibi çoğunlukla kemiklerin üzerinde oluşan kanser çeşitleri de kemik sızlamasına yol açmaktadır.

Kemik Sızlaması Tedavisi ve Bazı Önlemler

  • D vitaminini ve kalsiyumu yeterli miktarda almak kemik sızlamasını önleyebilir. D vitamini güneş ışınlarında bolca bulunmaktadır. Fakat Güneş ışınlarından sabahları faydalanmak gerekir. Güneş ışınları, öğleden sonra ultraviyole dediğimiz zararlı ışınları yansıtmaya başlar ve bazı problemlere yol açabilir. Kalsiyum ise süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişlerde bolca bulunur.
  • Egzersiz yapmak kemik yenilenme hızını artıracağı için kemik sızlamasının önüne geçecektir. Egzersiz yapmak için genel sağlık durumunuz göz önünde bulundurularak bir program yapılması gerekir.
  • Bunların dışında; hastalıklardan kaynaklı durumlar için doktorun önereceği ilaçlar, radyoterapi veya kemoterapi, cerrahi müdahale veya ameliyat gibi durumlar söz konusu olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ