Kökü Sinire Yakın 20’lik DiÅŸ
20’lik diş illa ki yirmili yaşlarda çıkacak diye bir şey yoktur. Kırk yaşından sonra da yirmilik dişi çıkan insanlar bulunmaktadır. Çene yapısının ve dişlerin sıralamasının, komşuluk ilişkisinin neredeyse oturduğu sıralarda yirmilik dişin çıkması ile bu düzen bozulabilir. Ve belli yaştan sonra bozulan bu düzen çene yapısını, ön dişlerin dizilimini ve dişlerin birbirine yanaşmasına neden olabilir.
Diş sağlığında en çok hafife alınan diş ağrıları eğer iltihap toplamış bir diş etinde olur ise kişinin tahmin edemeyeceği sonuçlar doğurabilir. İltihaplı dişe hemen müdahale edilmesi gerekir. Aksi taktirde kişide ölümcül sonuçlar bile doğurabilir. Diş doktorlarının da yaptığı gibi iltihaplı olan bir dişin çekilmesi sağlıklı değildir. Öncelikle oradaki iltihabın kurutulması gerekir. Bu nedenle sıklık doktorlar antibiyotik reçete ederler ve ardından gerekli işlem yapılır ve diş çekilmesi gerekirse çekilir.
20’lik Diş Nelere Neden Olur?
- Genellikle yirmili yaşların ardından kendini gösteren ve ağrılı bir şekilde çıkan yirmilik dişler kişiden kişiye çok farklı acılarla çıkmaya başlayabilir.
- Herkeste rahatça yirmilik dişin çıkacağı söylenemez ve bazı kişilerde bu dişler çok zorlu ve acılı olabilir ve çıkamaz. Bu durumda uzman hekimin kontrolü ile o bölgenin gerekli cerrahi müdahale ile açılarak yirmilik dişin alınması gerekebilir. Bu durum hem çıkamayan dişlerde hem de çıkarken diğer dişlerin sağlığını olumsuz etkileyecek olan ve çene yapısında bozukluğa neden olacak olan dişlerde uygulanır.
- 20’lik dişlerin çekilmesinde ve takibinde çene cerrahına gerek vardır. Genel olarak çıkamayan ve kökü sinire yakın 20’lik dişlerde diş hekimleri ve çene cerrahının da varlığı ile o bölgenin ameliyatla yarılması ve dişin oradan alınması gerekir. Sinire yakın olan dişler çok tehlikeli olabilir ve bu nedenle dikkatle ameliyat edilir. Kişinin de gecikmeden uzman hekime giderek muayene olması gerekir.
- 20’lik diş herkeste çıkma zorluğu yaşatacak ya da cerrahi bir müdahale gerektirecek diye bir şey yoktur. Kişinin dişlerinin diziliminde bir sorun yoksa ve doktor röntgeninde de sinire yakınlık yok ise dişin kendiliğinden çıkması beklenir ve hiç bir müdahaleye gerek yoktur. Çenede dişin çıkması için yer var ise bu durum zamanla dişin çıkması beklenerek son bulur.
Diş sağlığınız için ağrılı dişlerinizde çok vakit kaybetmeden uzman hekime gitmenizi tavsiye ederiz.