Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?
Kulaklarda oluşan tıkanıklıklar hemen hemen her yaştaki insanda görülebilir ve bu tıkanıklıkların oluşma nedeni de çeşitlilik gösterir. Duştan çıkınca sıradan bir şekilde kulağa su kaçması tıkanıklığa neden olabileceği gibi kulak zarında oluşan bir hasar; orta kulak, iç kulak ya da dış kulakta bir hastalığın habercisi olabilir. İşitme kaybına kadar gidebilecek sorunlara haber verebilir. Kulak tıkanıklığının nedenlerini sıralayacak olursak;
- Kulakta biriken kir ve yıllarca kulakta toplanmış pislikler de kulakta tıkanıklığa neden olabilir. Bu durumda kulakta tıkanıklık olur ve kulak kirlerinin temizlenmesi için uzman hekim tarafından kulakların yıkatılması gerekir.
- Kulağa kaçan bir yabancı cisim ya da özellikle kulağa su kaçması, köpük kaçması demek kulakta tıkanma olacağına habercisidir. Cisim kaçması durumunda tehlike artar ve hastanın kulak zarının zedelenmesi durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle kulağın uzman hekim tarafından temizlenmesi gerekir.
- Üst solunum yolu iltihabı olan bir hastanın kulaklarına iltihap vurması çok normaldir ve bu iltihaplanma ile kişinin ağrılı ve acılı bir şekilde kulak tıkanıklığı görülür. Ardından yapılması gereken de uzman hekimin reçete ettiği iltihap kurutucu antibiyotikleri kullanmaktır. Bunun yanında kişi hangi kulağında iltihap varsa, o kulağı aşağıya gelecek şekilde yatıp uzanırsa bu da iltihabın akmasında yardımcı olacaktır.
- Kulak zarında bir yırtık ya da kulakta olan çocukluktan gelen bir hastalık var ise bu da müdahale edilmediği taktirde kulakta tıkanma hissi ve duyma bozukluklarına neden olabilir. Özellikle orta kulağa gelen bir hasar var ise uzman hekimin acil müdahalesi gerekir.
Kulak tıkanıklığına neden olabilecek etkenler bunlardır. Fakat en sık görülen kulak tıkanıklığı nedeni kulak kirlerinin yıllarca birikmesinin ardından temizlenmemesi ile kulağı tıkamasıdır. Bu durumda kulakların içini yıkatmak gerekir ve kişinin duyusu epey bir açılacaktır. Aynı zamanda en sık kulak tıkanıklığı nedeni ve hatta kulak zarında yırtılmalara kadar gidebilen neden, banyo sonrasında kulak temizleme çöplerinin yanlış kullanımıdır.
Kulağın oldukça içine sokulmaması gereken bu çöplerin kaliteli olması ve pamuklarının kalın, çöpten kolayca ayrılmayan ve sağlam olması gerekir. Eğer kişi çok ileriye iterse bu çöpler kulak zarında delinmelere neden olur ve aynı zamanda kulak çöpünün pamuğu kolay çıkarsa da kulakta tıkanma görülecektir. Bu nedenle kulak sağlığınıza dikkat etmenizi ve daha titiz davranmanızı tavsiye ederiz.