Ödemli Parmak

  • 22 Aralık 2016
  • 16.639 kez görüntülendi.
Ödemli Parmak

Vücutta normal şartlarda bulunması gerekenden daha fazla su olması, su toplanması ödem olarak bilinir. Ellerde, ayaklarda ve vücudun başka bölgelerinde çeşitli sebeplerden ödem oluşabilmektedir. Eller gün içinde sürekli olarak aktif kullanıldıklarından, hasarlara ve darbelere oldukça müsaittirler. Özellikle parmaklara alınan darbe veya hasarlar neticesinde parmaklarda şişlik ve ödem gibi sorunlar gözlenebilmektedir.

Parmakta şişlik; kemiğin iç bölgesinde, parmak ekleminde veya kemiği sarmalayan doku etrafında oluşabilir. Şişliğin tam olarak hangi bölgede oluştuğunun saptanması, teşhis ve nedene yönelik tedavi aşamasında büyük önem taşımaktadır.

Parmak Şişmesi Neden Olur?

Parmak şişmesinin en yaygın nedenleri travma etkenleri(hasar, darbeye bağlı incinme) ve enfeksiyonel durumlar olsa da altında yatan pek çok etken olabilir.

İncinme/Travma Etkenleri

Parmaklar hemen hemen her eylem esnasında kullanılır. Bu yüzden parmaklarda incinme durumuna sık rastlanır. Parmaklara alınan sert darbeler, hasarlar parmakta şişlik ve ağrı oluşumuna sebebiyet verebilir. Özellikle basket oynarken topun çarpması, sert zemine düşme esnasında parmakların zedelenmesi gibi durumlarda sık görülür.

Enfeksiyon/İltihaplanma

Mikrop ve zararlı mikroorganizmaların vücuttaki yaralardan içeri doğru girmesi akabinde enfeksiyon oluşumu gözlenebilir. Parmaklardaki ufak bir yaralanmadan ötürü mikrop kapabilir ve enfeksiyon durumu baş gösterebilir. Enfeksiyon kendini şişlik ve acı hissi ile belli eder. Enfeksiyon söz konusuysa, ihmal edilmemeli ve muhakkak doktora gidilmelidir.

Kireçlenme

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, eklemlerdeki kıkırdak yapının hasar görmesi sonucunda baş göstermektedir. Nadiren de olsa parmaktaki şişliğin nedeni kireçlenme olabilmektedir.

Alerjik Durumlar

Bağışıklık sisteminin bazı yabancı maddelere karşı verdiği tepki alerji olarak bilinmektedir. Alerjiyi tetikleyici yabancı maddeler herkes de farklılık gösterebilir. Alerjik reaksiyonların akabinde parmaklarda sıvı birikimi ve şişlik meydana gelebilir. Alerjiden kaynaklı şikayetler genellikle kısa süreli olsa da, her ihtimale karşı uzman doktora başvurmakta fayda vardır.

Parmak Şişliği Nasıl Geçer?

Parmak şişliğinin tedavisi neden olan etkene göre değişiklik gösterse de, basit nedenlerden kaynaklı şişlikler de bir takım yöntemler uygulanabilir.

  • Buz Uygulayın: Ağrıyı ve şişliği dindirmek için buz torbası uygulanabilir. Ancak buzun direkt olarak ciltte temas etmemesine dikkat ediniz. Buzu havlu veya beze sararak yapılmalıdır.
  • Bandaj ile Sarın: Bir süre buz uyguladıktan sonra parmağınızı dış etkenlerden korumak için bandajla sarabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken; bandajın kan akışını engelleyecek kadar sıkı sarılmamasıdır.

Basit sebeplerden oluşan şişlikler de yukarıdaki ilk yardım yöntemleri uygulanabilir. Ancak parmaktaki şişlik iltihaplanmadan kaynaklı olabileceğinden, kesinlikle göz ardı edilmemeli ve mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ