Rahim Duvarı Kalınlığı

  • 09 Aralık 2016
  • 9.869 kez görüntülendi.
Rahim Duvarı Kalınlığı

Rahim duvarı kalınlaşması tıp dilinde endometrium hiperplazisi olarak adlandırılır. Rahim duvarının normalden daha fazla kalınlaşmasıdır. Bu kanser anlamına gelmez. Fakat tedavi edilmezse kansere dönüşebilir. Rahim kanserlerinin birçoğu doku kalınlaşması nedeniyle olmaktadır. Bu nedenle böyle bir durum söz konusu ise hemen bir tıp merkezine gidilmelidir. Rahim duvarı olarak bilinen endometrium her ay kanama ile atılır. Buna adet döngüsü denir. Bu her ay olan normal bir döngüdür.

Rahim Duvarı Kalınlaşması En Çok Kimlerde Görülür?

  • Menopoz öncesindeki dönemde olan kadınlarda
  • Obez kadınlarda
  • Şeker hastalığı olan kadınlarda
  • Aylık adet döngüsünde sık sık gecikme yaşayan kadınlarda
  • Polikistik over sendromu olan kadınlarda
  • Uzun süreli östrojen kullanan kadınlarda daha sık görülmektedir. Bu sıkıntıları olan kadınlar risk altındadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Belirtileri

  • En çok görülen semptom anormal vajinal kanamadır. Eğer yukarıdaki risk faktörlerinden birini veya birkaçını taşıyorsanız ve anormal vajinal kanamanız varsa endometrium hiperplazi açısından değerlendirmeye alınabilirsiniz.
  • Ağrılı adet görme diye halk arasında geçen dismenore(ağrılı adet) durumu da belirtilerden biridir. Dismenore durumunda da doktora başvurabilirsiniz.
  • Adet miktarınızda bir artış varsa ve risk faktörlerinden birini veya birkaçını taşıyorsanız, rahim duvarı kalınlaşması olmuş olabilir.
  • Şiddetli ve geçmeyen ağrılarınız varsa yine rahim duvarı kalınlaşması olmuş olabilirsiniz.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Teşhisi

Ultrason ile teşhis edilebilir. Ancak kesin teşhis değildir. Kesin teşhis için rahim içindeki dokudan alınıp patolojiye gönderilmesi gerekir. Doku alınması farklı yöntemler ile yapılabilir. Bunlar biyopsi, dilatasyon ve kürtajdır. Ultrason ile teşhis edilen rahim duvarı kalınlaşmasının kesin teşhisi için patolojik inceleme ikiye ayrılır. Bunlar tam kürtaj ve pipelledir.

Tam kürtaj

Rahim içi dokunun tamamen temizlenmesi için yapılan bir yöntemdir. Rahim içi tamamen temizlenen hastada kanama tamamen kesilir. Kürtaj yöntemi hem tedavi hem de tanı yöntemidir.

Pipelle

Rahim içini incelemeye olanak sağlar. Özel ince bir alet sokularak biyopsi yapılır. Anesteziye gerek yoktur. Kolay ve ağrısız bir işlemdir. Fakat bu yöntemde kürtajda olduğu gibi rahim içi tam temizlenemediği için tam olarak tedavi sağlanamaz.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Tedavisi

Endometrium hiperplazi durumunda doktor teşhisi koyduktan sonra tedaviyi şekillendirir. Genellikle ilaçla tedavi ile tam tedavi sağlanabilmektedir. Progesteron içeren bir ilaçla tedavi olabilir. Doktor en uygun tedaviyi hastanın durumuna göre planlar. Bazı hastalarda cerrahi işlem ile rahimi almak gerekebilir. Fakat bu işlem daha çok çocuk isteği olmayan veya atipik hiperplazi gösteren kişilerde uygulanmaktadır. Daha doğru ve detaylı bilgi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ