Sağ Göğsümde Sıkışma
Sağ göğüs bölgesinde meydana gelen sıkışma çoğu zaman kişileri sol göğüste meydana gelen sıkışma kadar tedirgin etmemektedir. Genellikle meydana gelen sıkışma kalp krizi olarak düşünülmediği için önemsenmez ve zamanla geçeceği düşünülür.
Sağ göğüste meydana gelen sıkışmanın birçok sebebi olabilmektedir. Bu bölgede meydana gelen ağrı hızla oluşup kişinin ağrı çekmesine sebep olabileceği gibi kronik bir hal alabilir ve kişinin gün içerisinde dayanamayacağı boyutlarda ağrılar eşlik edebilir.
Sağ Göğüste Meydana Gelen Sıkışmanın Nedenleri Nelerdir?
1-)Kas Ağrıları
Bu bölgede oluşan ağrıların en sık gözlenme sebebi kas ağrılarıdır. Kişinin kendini yeterince korumamasına bağlı bu bölgedeki kaslar üşütülebilir ve kasılır, gerilir. Buna bağlı olarak kişinin sağ tarafında ağrı, sıkışma oluşabilir.
Kişi derhal bu bölgedeki kaslarını açacak hareketler yapmalıdır. Mutlaka uzman bir hekime giderek gerekli tetkikleri yaptırmalıdır, sorunun sadece bölgedeki kaslardan ibaret olduğu tespit ettirmelidir. Gerekli görüldüğü zamanlarda ağrıyı azaltmak amacına kas gevşetici kremler ya da haplar kullanılabilir.
Kişi soğuya karşı kaslarını korumalıdır. Kullandığı ilaçların etkili olması için bir süre boyunca ilaç tedavisine devam edilmesi gerekmektedir.
2-)Akciğerde Meydana Gelen Problemler
Sağ göğüste meydana gelen sıkışma hissi vücudun iç kısmında oluşan bir olayın yansıması da olabilir. Özellikle akciğerlerde meydana gelen patolojik ya da fizyolojik bir durum kişinin ciddi şekilde ağrı ve acı duymasına sebep olabilmektedir.
Akciğerde bulunan bir tümörün büyümesi, akciğer zarının iltihaplanması ya da sigara içimine bağlı olarak çeşitli hastalıkların görülmesi kişinin göğüs bölgesinde de ciddi boyutlarda hassasiyete sebep olabilmektedir.
3-)Göğüs Kanseri
Göğüs kanseri, ne yazık ki çağımızdaki kadınlarda sık sık gözlenen bir kanser türüdür. Tek bir göğüste meydana gelebileceği gibi her iki göğüste de bu durum oluşabilir.
Kişi uzun süreli nedeni bilinmeyen bir şekilde göğüs ağrısı çekiyor ise mutlaka uzman bir doktora gitmeli, gerekli tetkikleri yaptırmalıdır. Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır.
Kişi her ay adet bitiminden sonra göğüslerini ve çevresini el ile muayene etmelidir. Özellikle göğüs ağrısı olan durumlarda kişi hiç zaman kaybetmeden doktora gitmeli gerekli tetkikleri yaptırmalıdır. Yılda bir kez mamografi çektirmek erken kanser tanısı konması açısından büyük önem taşır.