Soğuk Havalarda Sık İdrara Çıkma Nedenleri Nelerdir?
İdrara çıkma, kişiden kişiye değişen zamanlarda gerçekleşen doğal bir eylemdir. Bazı kişilerin metabolizması çok hızlı çalıştığı için gün içinde altı – yedi defa idrara çıkarken, bazı kişilerde idrara çıkma üç ya da dört kez tekrarlanabilir. İdrar rengi, yapısı ve kokusu, birçok rahatsızlığın belirlenmesinde önemlidir. Özellikle bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıkların tespiti idrar tahlili ile yapılmaktadır.
İdrara çıkma sıklığı, mevsimsel olarak da değişiklik gösterebilir. Özellikle havalar soğuduğunda, idrara çıkmadaki sıklıkta da genel olarak bir artış görülmektedir.
Soğuk Havada İdrara Sık Çıkma Nedenleri Nelerdir?
- Mevsim değişiklikleri, birçok faktör gibi insan metabolizmasında çeşitli etkilere sahiptir. Sıcaklık değişimi sonucunda vücutta çeşitli tepkiler ortaya çıkabilmektedir. Yaz aylarında ter yoluyla vücutta biriken fazla su atılabilir. Ancak kış aylarında terleme sıklığı oldukça düşüktür ve vücut fazla suyu atma ihtiyacını idrar ile karşılar. Bu da sıkça idrara çıkma durumunun ortaya çıkmasına yol açar.
- Kişinin içinde bulunduğu ortam soğuksa ve böbreğin çalışması istenen seviyede değilse, vücut kendi ısı dengesini sağlamaya çalışır. Bu da idrara sıkça çıkmaya neden olur. Aynı şekilde böbrek sorunları yaşayan kişilerde idrara çıkma sıklığı normal kişilere göre çok daha fazla olacaktır. Böbreklerde soğuk algınlığına bağlı olarak enfeksiyon oluşması, idrarda artışa yol açacaktır.
- Şeker hastalığına sahip kişilerde idrara çıkma sıklığı normal bireylere nazaran daha fazladır.
- Soğuk hava koşulları nedeniyle idrar yollarında enfeksiyon oluşumu sıklıkla söz konusu olabilmektedir. Ayrıca havanın sıklıkla soğuk olması sonucunda gerginlik meydana gelir ve idrar kesesi de bu gerginlikten etkilenerek idrara çıkma sinyali verebilir.
- Böbrekle ilgili olmayan nedenlerle, söz gelimi kişinin aşırı sıvı tüketmesi nedeniyle idrar torbasının dolması sonucunda sık sık idrara çıkma isteği ortaya çıkabilir.
- Erkek bireylerde, idrarın ayakta yapılması, idrar yolları ile ilgili sorunlara yol açabilir ve bu da sık idrara çıkma durumunun kronik hale gelmesine yol açabilir. Ayrıca idrarın ayakta yapılması prostat riskini de artırmaktadır.
- Buna ek olarak ödemler, kalp rahatsızlıkları, bazı ilaçların metabolizmadaki etkisi gibi nedenlerle idrara sık sık çıkma durumu meydana gelebilir.
Sık İdrara Çıkma Tedavisi
- İdrara çok sık çıkma durumu söz konusu ise özellikle kış aylarında kişinin ayaklarından üşütmemeye dikkat etmesi gerekir. Çok soğuk ortamlarda uzun süre bulunmaktan da kaçınılması önemlidir. Ayrıca idrarın tutulması mesaneye ciddi zararlar veren bir alışkanlıktır. İdrara çıkma isteği ortaya çıkar çıkmaz kişinin tuvalete gitmesi gerekmektedir.
- Bölgesel olarak hijyene çok dikkat edilmeli, özellikle kadınlarda idrar yollarında enfeksiyon oluşumu konusunda hassas davranılması gerekmektedir. Sıvı tüketimi çok fazla değil, vücudun ihtiyaç duyduğu seviyede olmalıdır. Soğuk algınlığı türündeki rahatsızlıklara karşı bedensel direnç artırılmalı, bunun için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir.
- İdrar yollarında enfeksiyon yanma ve kaşıntı ile kendini belli eder. Bu gibi bir durumda antibiyotik ile tedavi uygulanmalıdır. Yapılacak tüm işlemlere rağmen sık idrara çıkma durumu günlük hayatı olumsuz etkileyecek bir düzeyde ise üroloji bölümünde muayene olunması gerekmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BÄ°R YORUM YAZ