Yemek Yiyememe

  • 04 Aralık 2017
  • 4.012 kez görüntülendi.
Yemek Yiyememe

Vücudumuzun her an enerjiye ihtiyacı vardır. Düşünmekten tutun da koşmaya kadar her aktivitemizde harcadığınız enerjiyi tükettiğimiz besinlerden alıyoruz. Bu denge vücudumuz için son derece önemlidir. Genelde beğendiğiniz yemekleri severek tüketiyoruz. Fakat hemen hemen her insanın yemek yemeyi istemediği zamanlar olmuştur. Açlık ve tokluk hissinin oluşması kimyasal bir olaydır ve bir düzine hormonun etkisiyle oluşmaktadır.

Sindirim sisteminden, kandan ve diğer bazı organlardan gelen sinyaller beyinde değerlendirilerek açlık veya tokluk hissi oluşur. Peki canımız hiç bir şey yemek istemiyorsa bunun sebebi ne olabilir? İştahsızlığın ne gibi sonuçları olabilir?

Yemek Yiyememe ve İştahsızlığın Nedenleri Nelerdir?

1-)Psikolojik Etkenler

İştahsızlığın sebebi duygusal (stres, heyecan vb.) olabilir. Duygular vücudumuzdaki hormon dengesini değiştireceği için bu da iştah durumunuzu etkileyebilir. Anoreksiya nervoza adıyla anılan hastalık psikolojik temelli olup yemek yememe hastalığı olarak da bilinir. Özellikle ergenlik çağındaki genç kızlarda görülen bu hastalık insanın kendisini kilolu hissetmesinden kaynaklanıyor. Kişinin aşırı zayıflama isteği ve rejime başlamasıyla ortaya çıkabiliyor. Çok tehlikeli durmasa da aşırı zayıflama durumlarında önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu hastalığın tedavisi ise bir hayli zor. Kesin bir ilaç tedavisi yok. Gerektiğinde hastaya psikoterapi uygulanmalı ve ilaçlarla desteklenmektedir.

2-)Sindirim Sistemi Problemleri

Sindirim kanalındaki bazı sorunlarda yemek yeme isteği kaybolabilmektedir. Veya yemek yerken oluşan ağrılar daha az yemek tüketme ve iştahsızlığın yol açabilir. Gastrit, reflü gibi hastalıklarda hastalığın ağır seyrettiği dönemlerde hasta yemek yememek isteyebilir. Yine boğaz enfeksiyonlarında hasta yutma güçlüğü çektiğinden yemek yememe durumu görülebilir.

3-)Sinir Sistemi Kaynaklı Problemler

Merkezi sinir sisteminin bir parçası olan hipotalamus bölgesinde vücudumuzdaki birçok eylemi düzenleyen çekirdekler vardır. Bu çekirdekler salgıladıkları hormonlarla vücudumuzdaki dengenin bozulmasını engellerler. Bu çekirdeklerden biri olan “arcuat nükleus” vücuttan aldığı sinyalleri beyindeki gerekli kısımlara ileten bir açlık/tokluk merkezi olarak çalışır. Bu bölümün hasar alması yeme bozukluklarına ve iştahsızlığa yol açacaktır. Yine uyku ve iştahı düzenleyen serotonin hormonunun üretimiyle ilgili beyindeki kısımda oluşan hasarlar yemek yiyememe ve iştahsızlığa yol açacaktır.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Vücudumuz ihtiyaç fazlası besini depolar ve gerekli durumlara bu depoları kullanır. Bu yüzden kısa süreli açlık veya yemek yiyememe durumları vücudumuzu pek etkilemez. Fakat yemek yiyememe kronik bir hal aldığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu noktada uzman desteği almak gereklidir. Uzun süreli açlık durumlarında artık halsizlik, hafıza kaybı, görme bozuklukları görülmeye başlandığında ve küçük çocuklarda, bebeklerde uzun süreli iştahsızlık görüldüğünde vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ