Gebelikte Karın Sertleşmesi

  • 21 Şubat 2018
  • 2.862 kez görüntülendi.
Gebelikte Karın Sertleşmesi

Karın sertleşmesi gebelikte en fazla korkulan durumların başında gelmektedir. Ciddi sorunlara yol açabilen karında sertleşme, bebeğin ya da anne adayının sağlığı açısından da risklidir. Karındaki sertleşmeler genellikle bölgesel olarak meydana gelir ve kasılmalar sonucunda fark edilir. Doğum kasılmaları ile benzerlik gösteren bu kasılmalar, gebeliğin ileri evrelerinde anne adaylarının endişelenmesine neden olabilmektedir.

Karın Sertleşmesi Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Karın sertleşmesinin belli başlı ve bu kasılmaları doğum kasılmalarından ayıran bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar arasında;

  • Ağrı hissinin olmaması,
  • İstirahat sonucunda ortadan kalkması,
  • Belli bir düzen dahilinde değil, aniden meydana gelmesi,
  • Çok sık görülmeyen bir sorun olması sayılabilir.

Karındaki sertleşmeler, 36. haftaya kadar erken doğum için risk taşır ancak 36. haftadan sonra bebek ya da anne adayı için herhangi bir tehlikesi yoktur. İlk 36 hafta erken doğuma yol açmasının nedeni ise, kasılmaların rahim ağzında yumuşama ve açılmaya neden olabilmesidir.

Karındaki kasılmaların temel nedenleri ise şunlardır:

  • Bebeğin veya anne adayının çok hareketli olması,
  • İdrarın uzun müddet tutulması,
  • Cinsel ilişkinin çok sık gerçekleşmesi,
  • Vücut sıvılarında azalma olması ve su tüketiminin az olması.

Karında Sertleşme ve Önlemler

Karın bölgesinde gebelik sürecinde ortaya çıkan sertleşme ya da kasılmaların, bir tür doğum hazırlığı olarak nitelendirilebilir. Vücudun, bu olaya kendini hazırlaması olarak görülebilir. Doğum öncesi kasılmalar, anne adayının doğum esnasında sorun yaşamamasına da yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bu kasılmalar, anne adayına doğum hakkında da hazırlıklı olma ve bilgi edinme olanağı sunmaktadır.

Karında sertleşme hisseden gebe bir kadının, mutlaka oturuş, yatış ya da duruş pozisyonunda değişiklik yapması gerekir. Hareket halinde iken ortaya çıkan sertleşme ya da kasılmalar, anne adayının oturması ya da yatış pozisyonuna geçmesi gerektiğine bir işarettir. Anne adayının mutlaka bol su içmesi, uyku düzenine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Karın bölgesindeki kasılmanın veya sertleşmenin hafiflemesi için ılık su ile duş alınabilir. Aynı zamanda doktora danışılmak suretiyle, magnezyum takviyesi almak da gebe kadının rahatlamasını sağlayacaktır.

Karında aniden ortaya çıkan sertleşme ve bunu takiben meydana gelen kasılmalar, çok sık olmaya başlamışsa, anne adayı mutlaka doktora gidip muayene olmalıdır. Çünkü bu durum bebeğin erken gelmesi riskini taşımaktadır. Gerekli görülürse gebelik sürecinin tamamen istirahatla geçirilmesi de gerekebilir. Kişinin gebelik sürecinde çok fazla hareket etmemesi gereken riskli gebelikler, doktor tarafından tespit edilir ve anne adayına bu konu ile ilgili bilgi verilir. Genel olarak, karında sertleşme çok büyük risklerin habercisi değildir. Ancak gebeliğin kendisi risk taşıyan bir süreç olduğu için, doktor muayenesi mutlaka düzenli gerçekleşmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ