İlaç Dokunması

  • 21 Şubat 2018
  • 3.708 kez görüntülendi.
İlaç Dokunması

İlaç dokunması, düzenli ve sürekli olarak kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkması olarak ifade edilebilir. Bu yan etkiler fiziksel ya da ruhsal olarak ortaya çıkabilir. Her ilaç için, hazırlanan prospektüs üzerinde olası yan etkilerden bahsediliyor olsa da, farklı yaş grubundaki bireylerde etkiler farklılık arz edebilmektedir.

İlaç Dokunması Belirtileri Nelerdir?

İlaçların kullanımı esnasında yan etkilerin ortaya çıkıp çıkmadığına ilişkin bazı belirtilerin takip edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Özellikle dozu ağır olan ilaçlarda ya da antidepresan tarzı ağır ilaçlarda midede bulanma, kusma, baş dönmesi, yorgunluk, sürekli uyku hali, halsizlik, dışkılama problemi ya da ishal ortaya çıkabilir. Yine ilaçların yan etkileri olarak aşırı kilo alma ya da aşırı kilo kaybı da gözlemlenebilir. Aynı anda birden fazla ilaç alındığında ani felç, kalp krizi, bayılma, uyuşma, titreme gibi büyük sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

İlaç Dokunması Nedenleri Nelerdir?

1-)Genetik Faktörler

Bazı ilaçlar, bazı kişilerde reaksiyona neden olur. Bazı kişilerin vücudunda, ilaçların emilmesini sağlayan enzimler bulunmaz. Bu da ilacın yan etki göstermesine neden olur. Bu gibi bir durumda mutlaka kullanılacak ilaç en iyi şekilde araştırılmalıdır.

2-)İlaç Dozu

İlaçların dokunmasına yol açan en önemli etmen, yüksek dozda ilaç kullanımıdır. Bir ilacın olması gereken dozdan fazla alınması, zehirlenmeye ya da daha farklı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak bu gibi ilaçlarda düşük doz kullanımı da iyileşme sürecinde uzamaya neden olmaktadır. Bu nedenle ilacı kullanacak kişi için en uygun dozun bulunması gerekmektedir.

3-)Besin Etkisi

Bazı ilaçlar aç karnına içilirken bazıları tok olarak alınmalıdır. Besinlerle birlikte alınan ilaçların etkileri bünyede farklılıklara yol açabilir. Söz gelimi dozu yüksek olan bir ağrı kesici hap, aç karnına içildiğinde midede ağrıya neden olabilir. Aynı şekilde tok karnına içilen bir ilaç, bulantı ve kusma gibi durumlara yol açabilir.

4-)Kullanım Şekli

Hastanın tedavi süreci boyunca ilaçların nasıl kullanılması gerektiği, doktor ya da eczacı tarafından detaylı olarak hastaya anlatılmalıdır. İlaçların bilinçsiz bir şekilde kullanımı olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.

İlaç Dokunması Halinde

Genetik faktörler nedeniyle ilaç dokunması söz konusu ise, hastaya bu ilacın muadili bir başka ilaç önerilmelidir. İlaç dokunduğunda, bu ilacın kullanımına derhal son verilmeli ve doktora da bu konuda bilgi verilmelidir.

İlacın dozu aşırı şekilde artırılmış ise, mutlaka hastanın midesi temizlenmelidir. Genellikle midenin yıkanması ile bu soruna çözüm bulunabilmektedir. Hastanın kusturulması da etkili olabilmektedir. Ancak bu işlem, erken fark edildiğinde işe yaramaktadır. Geç kalındığında ise bu durum hastanın ölümü ile sonuçlanabilmektedir.

İlaç dokunmasına maruz kalan hastaya süt içirilebilir, yoğurt yedirilebilir. İlacın yan etkilerini bu sayede azaltmak mümkündür.

İlaç dokunması sonucunda bilinç kaybı yaşayan hastaya, sirkeli su ile ayıltma uygulanabilir. Ancak hasta yine de mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ