Konuşurken Tekrarlamak

  • 15 Şubat 2018
  • 9.386 kez görüntülendi.
Konuşurken Tekrarlamak

Konuşurken tekrarlamak, etrafımızda sıkça görebileceğimiz bir problemdir. Kişi dünyaya geldikten 6 ay sonra hecelemeye, 12 aydan sonra ise kelimeleri telaffuz etmeye başlar. 12 ay-24 ay arası süreçte kişinin kelime dağarcığı gelişir ve 24 ayın sonunda iki kelimeyi bir arada kullanarak basit cümleler kurma durumu gerçekleşir. Konuşma becerisinin gelişti bu dönemde bebek, birçok kelimeyi tekrarlar veya yanlış söyler.

Bu durum birçoğumuz tarafından da sevimli bulunmaktadır. Küçükken sevimli bulduğumuz bu durum ileride kaygılanmamıza yol açabilir. Çünkü konuşurken tekrarlamak bir konuşma bozukluğudur. Bu sebepten konuşma bozukluklarına değinmek faydalı olacaktır.

Konuşma Bozukluğu Nedir?

Seslendirme ve dil yapısındaki bozukluklar ve konuşmaya yardım eden organların işlevini yapamaması, bazı sesleri/harfleri çıkaramama durumu, konuşma akıcılığı, konuşma gelişimi, konuşurken tekrarlama gibi durumlar konuşma bozukluğunun içerdiği durumlardır. Konuşma bozukluğunun belirtileri çocuk yaşlarda gözlemlenmelidir. Çünkü erken müdahale her zaman avantaj sağlar. Yetişkinlik döneminde güçlükle düzeltilebilecek konuşma bozukluklarını çocuk yaşlarda düzeltmek çok daha kolaydır.

Kişideki dili kullanma zorluğu ilerleyen yaşlarda da devam ederse, müdahale durumu söz konusu olmalıdır. Konuşurken takılmak, mantıklı cümleler kuramamak, kelimeleri tekrarlamak gibi konuşma zorlukları bazı hastalıkların da habercisi olabilir, kişinin sosyal hayatını ve psikolojik durumunu etkileyebilir.

Konuşma Bozukluğunun Teşhisi

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi; konuşma bozukluğu, erken yaşlarda fark edilmesi gereken bir durumdur. Erken yaşta tespit edilen konuşma bozukluğunun farklı bir hastalığa dönüşmesi de engellenmiş olur.
  • Bu konunun tespitini kendiniz de yapabileceğiniz gibi emin olamadığınız durumlarda bir uzmana başvurmalısınız. Gramer hataları, cümle kuramama, bazı seslerin çıkarılamaması gibi durumlar sizin tarafınızdan fark edilmeyebilir veya çocuğun yaşı gereği normal karşılanabilir. Fakat bu tarz semptomlar fizyolojik veya nörolojik bazı bozuklukların habercisi olabilir ve uzman gözüyle fark edilir.
  • Müdahale edilmeyen konuşma bozuklukları ise artikülasyon bozukluğu (konuşma seslerinin yanlış veya eksik üretilmesi), gecikmiş konuşma, kekemelik gibi durumlara yol açmaktadır.

Konuşurken Tekrarlama

En yaygın olan konuşma bozukluğundan biri de konuşurken tekrarlama durumudur. Konuşurken tekrarlama; konuşma esnasında aynı sözcüklerin sürekli tekrarlanmasıdır. Çocuklarda çok sık görülen bu durum; aşırı heyecan veya özgüven problemi gibi yoğun duygusal veya psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde de görülmektedir.

Bunun yanında alzheimer, tümör veya yaşa bağlı bunama durumundan kaynaklanan kişilerde de söylediğini unutarak sürekli tekrarlama durumu söz konusu olabilir. Konuşurken tekrarlama durumuna erken müdahale edilmediği takdirde ilerleyen zamanlarda kekemelik durumu söz konusudur.

Kekemelik

  • Kekemelik; konuşma akıcılığının ve ritminin kaybedilmesi, konuşurken tekrarlama durumudur.
  • Kekemelik durumu olan kişiler, sözcükleri fazla uzatma, konuşma esnasında kararsız kalma, heceleri tekrarlama ve sürekli duraklama gibi sorunlar yaşamaktadır.
  • Kekemelik, genetik olabilir.
  • Kekemelik; psikolojik sorunlar, travma, şiddet gibi durumlar sebebiyle oluşabilir.

Kekemeliğin Tedavisi

  • Kekemelik, 5 yaşına kadar rahatlıkla tedavi edilebilir. Sistematik bir terapi ve kelime egzersizleri sorunu çözmekte yardımcı olacaktır.
  • Kekemelik sorunu yaşayan kişi bir yetişkin ise mutlaka özel merkezlere başvurmalıdır.
  • Kekemelik alzheimer, tümör veya bunamadan kaynaklanıyorsa doktora danışılmalı ve duruma göre bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
  • Bol kitap okumak, tekerleme söylemeye çalışmak da kekemelik tedavisine yardımcı olan faaliyetlerdir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ